Бањалука ускоро добија регистар инвеститора?

nezavisne.com
Бањалука ускоро добија регистар инвеститора?

Бањалука - Бањалучани би ускоро могли добити регистар инвеститора који би садржавао основне информације и историјат инвеститора од којег грађани могу купити стан.

Ова могућност постоји јер је Одјељење за просторно уређење упутило иницијативу Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС за измјену дијела закона како би се упоставио тај регистар.

Слободан Станаревић, начелник Одјељења за просторно уређење, рекао је како је закон тренутно у измјени па би његова успостава могла услиједити убрзо.

“На овај корак смо се одлучили јер у посљедње вријеме имамо повећан број грађана који су оштећени приликом куповине стана. Дошли смо на идеју, која већ добро функционише у земљама окружења, да успоставимо регистар инвеститора који би био историјат сваког инвеститора о његовим инвестицијама”, казао је Станаревић.

Станаревић је додао да би у том регистру био садржан број објеката које је инвеститор изградио, број објеката који је добио употребну дозволу, да ли је имао проблема са кашњењем и поштовањем рокова или са квалитетом.

“Грађанин који купује стан, а жели информације о том стану, моћи ће да поднесе захтјев за добијање информације о локацији на којој жели купити стан”, објаснио је Станаревић.

Према његовим ријечима, најчешће инвеститори изврше измјене у вези са становима у току градње.

“Због те измјене некада немају довољан број паркинг мјеста и зато не могу добити употребну дозволу. Често се дешава и да дио парцеле не буде онакав какав је на грађевинској дозволи, јер инвеститор измијени парцеле у току градње”, истакао је Станаревић.

Како каже, дешава се да инвеститори не задовоље противпожарне услове у изградњи зграде и због тога не могу добити употребну дозволу.

“Како грађани не би преузимали тај ризик, ми предлажемо да се у закон уврсти тај регистар како би имали потпуну информацију о ономе од кога купују стан. Надам се да ће ресорно министарство, али и јавност у граду подржати успостављање оваквог регистра”, закључио је Станаревић и нагласио да би тај регистар служио искључиво грађанима.

Бранка В., мјештанка Борика, казала је како би овакав регистар много значио грађанима који размишљају о куповини стана.

“Много пута су се дешавале малверзације приликом куповине стана. Имам више познаника који годинама покушавају ријешити проблем, који је настао након куповине стана. На овај начин би се избјегао такав ризик”, објаснила је ова мјештанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана