Бањалука се задужује за шест милиона КМ због капиталних пројеката

Срна
Бањалука се задужује за шест милиона КМ због капиталних пројеката

Бањалука - Одборници у Скупштина града Бањалука усвојили су данас приједлог одлуке о задужењу града емисијом хартија од вриједности у износу до 6.000.000 КМ, из чега ће бити финансирано пет капиталних пројеката на подручју града.

У приједлогу одлуке наведено је да ће та средства бити кориштена за изградњу моста преко Врбаса са приступном саобраћајницом у Улици Гаврила Принципа и реконструкцију Улице Бранка Мораче до споја са Козарском улицом, затим реконструкцију Улице краља Александра Првог Карађорђевића, те изградњу источног транзита од Крфске улице до Улице Гаврила Принципа.

Средства ће бити кориштена и за финансирање изградње прве фазе водоводне мреже, у оквиру регионалног водовода "Црно врело", те реконструкцију, адаптацију и санацију фискултурне сале Техничке школе у спортску дворану у Јеврејској улици.

У образложењу ове одлуке наводи се да један од разлога за задужење јесте то што највећи дио средстава за реализацију ових инвестиција није обезбијеђен овогодишњим буџетом града.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, током презентације на данашњој сједници, навео је да би тендер за изградњу новог моста на локацији Зеленог моста могао да буде расписан већ крајем овог мјесеца, те да је процијењена вриједност новог моста са приступном саобраћајницом до 2,5 милиона КМ, а план је да радови буду окончани до краја ове године.

Говорећи о изградњи пута за Мотике, Радојичић је рекао да је то почетак дуготрајног посла за чији би комплетан завршетак требало око осам милиона КМ.

"Ово што ћемо ове године радити, а што ће бити финансирано из емисије обвезница, јесте 1,2 километара пута који почиње од Жутих зграда и иде према Мотикама. Морам нагласити да је ријеч о комплетној саобраћајници са канализацијом, расвјетом и тротоарима, за шта ће требати око 1,5 милиона КМ", појаснио је Радојичић.

Говорећи о споју источног и западног транзита, укључујући и рјешавање имовинскоправних питања, Радојичић је навео да је у овој години дионицу Крфска улица- Улица Гаврила Принципа могуће реализовати за један милион КМ.

Према његовим ријечима, пројекат "Црно врело", који ће такође бити финансиран емисијом хартија од вриједности, за ову годину подразумијева изградњу првог подсистема "Звијезда" - кракова Б и Ц, односно обухвата Горњи и Доњи Перван и Голеши, који би први требало да добију воду са овог система са бањалучке територије, а процјењује се да је за ову инвестицију потребно милион КМ.

Наводећи да је тендер за изградњу спортске дворане на мјесту некадашњег Шопинг центра спреман још од новембра прошле године, Радојичић је прецизирао да се само очекује одговор да ли су граду одобрена донаторска средства, те навео да је за ову дворану потребно 1,2 милиона КМ, од чега се половина очекује из иностране донације.

Предсједник Скупштине Града Зоран Талић навео је да данашња вишечасовна расправа о одлукама које се односе на финансирање крупних пројеката емисијом обвезница, даје на значају парламентаризму у Бањалуци.

"У вези са тим тачкама дневног реда, имали смо око 20 учесника у расправи и 14 реплика. Ове одлуке су битне и њима затварамо капиталне пројекте, како на градском тако и на приградском и сеоском подручју", рекао је Талић.

Он је додао да се то посебно односи на неке пројекте који трају дужи низ година и који ће ријешити проблеме не само грађанима, већ и привреди.

Одборници су данас размотрили и усвојили 15 тачака дневног реда, а наставак сједнице, на којој ће се расправљати о преосталих девет тачака, заказан је за понедјељак, 26. фебруар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана