Бањалука сама по себи бренд

Јасмина Перишић
Бањалука сама по себи бренд

Бањалука - Бањалука је бренд! Град спорта и младости, чувених ћевапа, сира траписта, пива "нектар", тврђаве Кастел, алеја и зеленила, природних љепота кањона и ријеке Врбас, а све то само је дио оног по чему је у свијету познат.

Овај одговор је од директора Туристичке организације града (ТОБЛ) Остоје Барашина добио недавно један страни новинар којем се Бањалука свидјела, али је тражио "препознатљив бренд" највећег града Републике Српске.  

Барашин је истакао да туристичка понуда крајишке љепотице из године у годину расте.

- Поред већ препознатљивих знаменитости и гастрономских брендова, Туристичка организација града се већ деценију труди да брендира кањон Врбаса као зону авантуристичког туризма. Није занемарљив број туриста који су управо због рафтинга и разних других водених спортова посјетили Бањалуку. Цијели јужни дио града спада у зону авантуристичког туризма, гдје имамо и око 70 пењачких смјерова, а дио Мањаче издвајамо као простор за параглајдинг, чиме се наш град такође може похвалити - рекао је Барашин.

Додао је да они који дођу у град буду затечени природним љепотама и понудом.

- Утисци гостију су изузетно повољни! Све им се свиђа, од богатог ноћног живота до гастрономије. Баш бих поменуо стране новинаре и писце који су недавно били наши гости и које су одушевила домаћа народна јела, нетакнута природа и зеленило. Љепоте кањона су их освојиле, а нарочито вожња дајак чамцем и ноћни рафтинг - казао је Барашин.

Туристе Бањалука привлачи и због своје географске позиције јер се налази у близини туристички атрактивних градова као што су Загреб, Београд, Сплит, Љубљана, Беч и Будимпешта, па није ни чудно што су управо комшије најбројније међу гостима. Моћ да привуче госте из свих земаља има и ноћни живот града, који је љети због бројних фестивала и концерата нарочито жив.

Барашин истиче да и у самом центру постоје незаобилазне дестинације које треба посјетити, а неке од њих, попут тврђаве Кастел, увршћене су и у сувенире града.

- Незаобилазан сувенир града је и дајак чамац, којих је љети на Врбасу на десетине што даје специфичност граду. Сувенир је и кестен који је заступљен и у градским алејама, али и незаобилазни змијањски вез. Туристима је занимљиво и Бањ брдо са својим спомеником са којег се пружа савршен поглед на панораму града - истакао је Барашин напоменувши да је само прошле године град на Врбасу посјетило више од 53.000 гостију.

Гости у 2015. години

Србија             23.265

Словенија           9.860

Хрватска            6.243

Аустрија             3.137

Италија             3.019

Бугарска             2.568

САД                1.499

Русија               1.300

Шведска             1.023

Македонија           1.010

Аустралија             476

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана