Banjaluka kreće u lov na investitore

Marijana Miljić
Banjaluka kreće u lov na investitore

Banjaluka - Banjaluci je neophodna podrška republičkih institucija da bi najveći grad u Srpskoj dobio novu dimenziju i uhvatio zamah u razvoju, poručili su predsjednik RS Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Dodik je u petak posjetio Gradsku upravu i razgovarao sa novoizabranim gradonačelnikom, a poslije sastanka je izjavio da je uvjeren da će Banjaluka sa Radojičićem dobiti novu dimenziju i postati razvijenija.

- Republički nivo vlasti biće u funkciji podrške Banjaluci, jer je riječ o glavnom gradu, koji je reprezentativan za čitavu Srpsku. Banjaluka zaslužuje i može da ide dalje, jer su u prošlosti ostvareni značajni uspjesi - rekao je Dodik.

Istakao je da su potrebna i nova radna mjesta, iako je grad dostigao predratni nivo zaposlenosti.

- Potrebni su podsticaji za razvoj industrije i zajedno ćemo tragati za rješenjima. To neće biti slučaj samo u Banjaluci, već u cijeloj Srpskoj. Potrebno je privući što više investitora, koji su spremni da ulažu novac u RS i u tome ćemo pomoći lokalnim zajednicama - kazao je Dodik i pozvao i domaće investitore da u saradnji sa lokalnim vlastima pokušaju realizovati zajedničke projekte.

Dodik je rekao da mu je Radojičić predstavio zanimljivu ideju koja se odnosi na realizaciju projekata i privlačenje investicija.

- Jedna od ideja novog gradonačelnika Banjaluke je da formira odjeljenje koje će se baviti samo pitanjima javno-privatnog partnerstva da bi bila ubrzana realizacija projekata - rekao je Dodik.

Radojičić je naveo da su razgovarali i o projektima koje je Dodik dogovorio tokom višednevne posjete Kini.

- Razmotrili smo prioritete za Banjaluku, koje treba da realizujemo i kako privući nove investitore. Najvažnije je da dobijemo podršku republičkih institucija, jer postoji mnogo stvari koje treba raditi zajedno - naveo je Radojičić i dodao da Dodik, kao predsjednik Srpske, ali i najveće vladajuće stranke, može mnogo toga da učini za Banjaluku.

Jedna od tema bilo je i konstituisanje Skupštine grada i imenovanja koja će uslijediti.

- SNSD će iduće sedmice objaviti imena svojih kandidata za načelnike odjeljenja - naveo je Radojičić.

U vladajućoj koaliciji sa SNSD-om su DNS, SP i Ujedinjena Srpska, sa kojima će podijeliti pozicije i odgovornost u četvorogodišnjem mandatu.

Komšije

Milorad Dodik i Igor Radojičić su i u šaljivom tonu komentarisali sastanak u Gradskoj upravi.

Našalili su se da je riječ o komšijskoj kafi, jer Gradsku upravu i Palatu Republike dijeli stotinak metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana