Бањалука добитник европског признања за урбану мобилност

ELTA TV
Бањалука добитник европског признања за урбану мобилност

Умео - Град Бањалука добитник је овогодишње престижне европске награде за унапређење урбане мобилности, одлучио је експертски жири Цивитаса, угледнеасоцијације европских градова.

Признање у категорији „Град у трансформацији”, вечерас је у шведској Умеи, у оквиру конференције Цивитас форума, у име градске администрације, примио начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Награда се додјељује једном европском граду који је током године постигао значајну трансформацију и напредак на пољу одрживог развоја.

- Бањалука, као једина локална заједница из БиХ који је члан Цивитас мреже, препозната је као град који је у веома кратком периоду провео низ различитих мјера у циљу промовисања урбане мобилности. Тиме показује своје опредјељење за развојем по принципима одрживог развоја, за побољшањем животне средине и квалитета живота у граду – казао је Сандић.

Према његовим ријечима, конкретни кораци на унапређењу урбане мобилности покренути су послије реорганизације Градске управе и фокусирања на конкретне саобраћајне проблеме у граду.

Тиме је јасно показано наше опредјељење да ћемо се бавити саобраћајем и да саобраћај неће само бити слово на папиру – казао је Сандић на свечаној церемонији у Умеи.

Како је нагласио, ова награда представља велико признање за предузете мјере и показатељ да је градска администрација на правом путу, али и обавеза да се у годинама пред нама „радимо и више и боље”.

Говорећи о проведеним мјерама у области урбане мобилности и одрживог развоја, Сандић је нагласио да је Бањалука, између осталог, недавно увела систем за аутоматско изнајмљивање бицикала тзв. „Бајк шеринг”, којег су суграђани одлично прихватили и сваким даном има све више корисника.

Такође, поставили смо пуњаче за електрична возила на јавним површинама, реконструисали дио пјешачке зоне у централној градској језгри, те увели панорамски аутобус на Бањ брдо. У центру града ограничили смо вријеме паркирања и затворили за саобраћај викендима током љета централну градску улицу. Започели смо са пројектовањем мреже бициклистичких стаза и управо данас по први пут у оквиру коловоза означили бициклистичку траку – казао је Сандић.   Напоменуо је да је Бања Лука у јуну ове године успјешно организовала једнодневну конференцију у оквиру ЦИВИНЕТ мреже, која је окупила преко 60 стручњака из шест земаља.

Такође, Бањалука је једина из БиХ регистровала своје активности за Европску седмицу мобилности, која је у току. Путем различитих политика и пројеката, Европска комисија преузела је велики број акција како би се смањило загађење проузроковано саобраћајем. Од 2002. године Европска комисија подржава ЦИВИТАС иницијативу, која додјељује и високапризнања градовима Европе, који су на овом пољу постигли највеће резултате. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана