Бањалука добила полигон за обуку возача

nezavisne.com
Бањалука добила полигон за обуку возача

Бањалука - Бањалука је добила полигон за обуку возача на паркингу код предузећа “Нови Јелшинград”, а биће отворен у петак, потврдио је за “Независне” Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве.

Власници ауто-школа кажу да је Бањалука прва локална заједница у БиХ која је добила овакав полигон, на који је чекала више од двије и по деценије.

“С обзиром на то да је обука возача досад вршена на дијелу источног транзита који је недавно пуштен у функцију, трагали смо за новим рјешењем и квалитетним рјешавањем обуке возача у граду, а одлуку смо донијели и због захтјева власника ауто-школа”, објаснио је Сандић.

Додао је да су због тога на овом паркингу у власништву града, који није имао значајнију функцију и није био искориштен, одлучили да направе овај полигон.

“Завршили смо радове на уређењу полигона за обучавање будућих возача, чиме је направљен корак напријед ка што квалитетнијој обуци, која је један од битних сегмената безбједности саобраћаја”, истакао је Сандић.

Према његовим ријечима, постављено је 16 знакова и исцртана је хоризонтална саобраћајна сигнализација.

“На полигону су направљени и мала кружна раскрсница од монтажних елемената, али и аутобуска станица за оне возаче који се обучавају за вожњу аутобуса”, нагласио је Сандић.

Према његовим ријечима, обука на кружном току је битна јер се у граду гради све више оваквих раскрсница и важно је да будући возачи стичу прва искуства и знања о вожњи кроз кружне раскрснице.

“Надамо се да ћемо након овога имати квалитетнију обуку и да ће ово све скупа значајно допринијети повећаној безбједности у граду”, истакао је Сандић и додао да су хоризонталне ознаке постављене из средстава редовног одржавања саобраћајница.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС и власник ауто-школе у граду, рекао је да је похвално што је Бањалука омогућила својим грађанима да се што боље и квалитетније оспособе за вожњу.

“Бањалука годишње добије 1.000 нових возача и зато је битно да има што спремније и боље возаче, што ће смањити и број саобраћајних незгода”, истакао је Јаћимовић.

Грађани сматрају да је ова идеја требало да се релизује и раније, али да је ипак јако битно што је коначно изграђена.  

“Нажалост, када сам полагала возачки испит прије нешто више од шест година нисам имала могућност да на полигону научим правила вожње кружним током и различите врсте паркирања, које су значајне за једног возача почетника”, рекла је Јелена М. из Борика.

Према њеним ријечима, све то је морала да научи на пребукираним градским улицама и путевима, који су, како сматра, доста опасни за једног возача почетника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана