Бањалука чека зелено свјетло за кредит од 16 милиона КМ

Весна Поповић
Бањалука чека зелено свјетло за кредит од 16 милиона КМ

Бањалука - Град улази у завршницу преговара са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и ако добију позитиван одговор те финансијске институције, одборници би на ванредној сједници Скупштине града, која би требало да буде одржана 1. новембра, могли разматрати одлуку о кредитном задужењу града од око 16 милиона КМ.

Рекао је то градоначелник Игор Радојичић након јучерашње сједнице колегијума Скупштине града на којем су одређени термини идућих засједања и дневни ред. Он је објаснио да би овим новцем требало да буду рефинансиране досадашње инвестиције града у изградњу "Еко-топлане".

- Очекујемо завршетак преговора са ЕБРД-ом који трају већ три године. Посљедњих неколико мјесеци смо разговарали о њиховом учешћу у пројекту "Еко-топлане", у чију градњу град улаже 15 милиона КМ и 1,5 милиона КМ у обртна средства. Очекујемо њихово изјашњење о том питању 24. или 25. октобра и ако постигнемо сагласност, коначно бисмо могли организовати ванредну сједницу на којој би се могло заокружити финансирање нове топлане - казао је Радојичић.

Навео је да је град до сада кроз кредите у изградњу "Еко-топлане" уложио 10 милиона КМ од планираних 15 милиона.

- Од почетка реализације тог пројекта смо разговарали са ЕБРД-ом о њиховом учешћу у њему. Пошто их нисмо могли чекати, град је подизао кредите код комерцијалних банака, иначе би до сада све било заустављено. Недостаје нам још пет милиона КМ, што може да угрози завршетак инвестиције и морамо хитно обезбиједити преостали новац да би "Еко-топлана" у току зиме била у функцији - објаснио је Радојичић.

Он је додао да би ЕБРД рефинансирао комплетан износ кредита који је град до сада подигао, али и новац који још недостаје за инвестицију и за набавку енергента.

Радојичић је казао да би се кредит отплаћивао на период од 15 година и под много повољнијим условима него сада.

- На истој сједници бисмо покушали заокружити и питање реструктурирања дуга старе "Топлане" и једно од питања које би требало да разматрамо је реструктурирање дуга од пет милиона марака према Зират банци. Циљ је да годину од преузимања мандата у новембру имамо заокружену инвестицију за улагања у нову топлану, али и завршено финансијско реструктурирање старе - истакао је Радојичић.

На колегијуму је заказано идуће редовно засједање за 30. октобар, а на дневном реду би требало да буде 48 тачака.

Одборници би, између осталог, требало да разматрају и нову расподјелу мјеста у радним тијелима Скупштине.+++

Предсједник Скупштине града Зоран Талић рекао је да је нова расподјела урађена на основу измјена Пословника које су усвојене на посљедњем засједању градског парламента.

- Направљена је по основу учешћа клубова одборника, одборничких група и самосталних одборника и политичких партија који немају одборничке групе - навео је Талић.

Казао је да је за сада једино Полиграф доставио регистрацију одборничке групе, те да очекује да ће ускоро и остали који имају по два одборника то урадити.

Финансирање спорта

На наредном редовном засједању одборници би требало да разматрају и нови концепт финансирања спорта.

- Предвиђа се другачији начин вредновања и суфинансирања спортских клубова, савеза и манифестација. Циљ је да се већ од краја ове године уђе у модификовано финансирање спорта. Код самих клубова вредновали би се резултати, број чланова и врло прецизно се дефинисало шта се финансира - казао је Игор Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана