Бањалука богатија за 23 мала становника

Александар Стојановић
Бањалука богатија за 23 мала становника

Бањалука - Прави беби-бум је завладао у Универзитетском клиничком центру РС, гдје су у року од 24 часа на свијет дошле 23 бебе, чиме је оборен дугогодишњи рекорд у овом породилишту.

Из Клинике за гинекологију и акушерство стигле су вијести које су, поред родитеља и њихових најближих, обрадовале Бањалучане, подсјетивши их на нека прошла времена.

Плач беба, радост родитеља и родбине, те задовољство медицинара јучерашња је слика из бањалучког породилишта.

Уигран тим успио је све да обави без проблема, па су у периоду од 24 часа обављена 22 порода, од чега 17 природних и пет порода путем царског реза. Једна трудноћа је била близаначка, а двоструки разлог за срећу имала је најстарија међу породиљама која има 49 година.

Занимљиво је да најмлађа породиља још није пунољетна, па се улози мајке остварила у 17. години. Како су рекли из Клинике за гинекологију и акушерство, све је прошло у реду, те су бебе и маме здраве и адекватно збринуте.

Љекар Цвјетин Лазукић у сваком мјесецу има један дан у којем биљежи више од 15 порода, па је тако у августу било 20 порода, када је рођена 21 беба. Он је рекао да дежурну екипу чине три гинеколога и двије смјене бабица.

- То је пуно посла јер, поред породилишта, имамо и операционе сале, гдје свакодневно буде десетак операција. Ако се има у виду да један пород може да потраје и од десет до 15 часова, то је заиста огроман посао - рекао је Лазукић.

Према његовим ријечима, поред радости родитеља, дани као што је овај доносе велику радост и медицинском особљу.

- Клиника за гинекологију је, како ми медицинари кажемо, извор живота. Уз радост коју донесемо мајкама и родбини на неки начин остајемо са најближима пријатељи као неко ко је био уз њих у најважнијем тренутку - додаје Лазукић.

Случај као што је јучерашњи посљедњи пут је забиљежен у јулу 2015. године, када су такође била 22 порода. Рекорд када је у питању број беба рођених за 24 часа у Бањалуци у 2015. години оборен је 4. августа, када је свјетлост дана угледало 20 новорођенчади, а 2016. године најбољи “резултат” постављен је 16. јула, када је на свијет дошло 18 малишана. У 2017. је било 20 рођених беба у једном дану, и то у фебруару.

Међутим, остаће упамћен и један неславан рекорд, када 4. јуна прошле није рођена ниједна беба.

Поред радосних вијести из бањалучког породилишта, радосне вијести стижу из читаве Републике Српске. Од понедјељка до уторка у осталим градовима рођено је 18 беба, од чега седам у Добоју, три у Приједору, по двије бебе у Бијељини, Градишци и Зворнику, те по једна у Требињу и Источном Сарајеву.

Подршка наталитету

Од 1. јануара ове године на снагу је ступио нови Закон о дјечјој заштити, који предвиђа право на матерински додатак за незапослене породиље у износу од 405 КМ.

Незапослене мајке овај додатак могу примати 12, односно 18 мјесеци за близанце и треће дијете и ово право могу да остваре све мајке које су незапослене, без обзира на материјално стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана