Бањалука: Змијањски бикови као штит, приједлог за нови грб града

Весна Поповић
Бањалука: Змијањски бикови као штит, приједлог за нови грб града

Бањалука - Приједлог новог грба града Бањалука садржи штит на којем доминирају златна круна, два сребрна бика, која држе штит стојећи на златној грани кестена, испод које је сребрна лента на којој пише "славна и света".

Садржано је то у приједлогу одлуке о измјенама Статута града, који ће разматрати одборници Скупштине града на сједници 26. марта.

- У општој симболици бик је израз покретачке снаге, истрајности и неустрашивости. На простору Змијања и Крајине он је дио специфичне народне традиције. Све значајније прославе и народни сабори почињу и завршавају борбом бикова. Она је Кочићевом приповијетком "Јаблан" уздигнута на једну вишу, општу и симболичну раван вјечне борбе добра против зла - наведено је у овој одлуци.

Како је образложено у овом документу, златна грана кестена говори о хиљадама засађених дрвореда у Бањалуци од половине ЏИЏ вијека, који су граду дали препознатљиво лице.

- Уобичајено је да велики грб садржи мото. "Славна и света" су ријечи из стихова којима је Јован Дучић опјевао ријеку Врбас, указујући на њен значај и вриједност за Бањалуку, чија је она трајни симбол - објашњено је у одлуци.

Прецизирано је да грб садржи и златну боју, која у хералдици означава славу, мудрост, постојаност и вјеру.

- Сребрна боја је симбол чистоте, мира, истине и радости, а црвена означава храброст, великодушност, снагу и срећу - наведено је у одлуци.

Став одборника владајуће коалиције СНСД-а, ДНС-а и СП-а о приједлогу грба града у петак нисмо успјели да добијемо, јер већина њих није била добила скупштински материјал са компакт диском на којем је нови симбол Бањалуке, па нису могли ни заузети став о њему.

Одборник НДП-а у Скупштини града Мирна Савић-Бањац сматра да сама процедура избора грба није била адекватна.

- Није у реду да се грб "набавља" као остала роба и услуге путем јавног позива, већ је то требало ићи путем јавног конкурса. Осим тога ја се као грађанин Бањалуке не могу препознати, нити се могу идентификовати са представљеним симболима. Нисам сигурна да ћемо стати иза овог приједлога - рекла је Савић-Бањац.

Аутори

Аутори приједлога грба града су хералдичари Зоран Николић и Срђан Марловић из Београда. Градоначелник Слободан Гаврановић је прихватио предложено рјешење, уз образложење да оно представља симбол града са којим се могу идентификовати сви грађани у граду, односно да не представља културу, традицију и историјско насљеђе само једног народа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана