Banjaluka: Zetovi iz Indije, snajke iz Rusije

Jasmina Perišić
Banjaluka: Zetovi iz Indije, snajke iz Rusije

Banjaluka - Svadbena zvona u gradu na Vrbasu u posljednje dvije godine zvonila su za široku lepezu inostranih državljana. Pred matičarima grada Banjaluke na vječnu ljubav zaklelo se 27 državljana Njemačke, Rusije, Ukrajine, Španije, Holandije, Poljske, Irske…, ali i Kameruna, Indije i Novog Zelanda.

Stručni saradnik za administrativno-tehničke poslove u Gradskoj upravi Kosana Topalović rekla je da je u ovom vremenskom periodu samo na području grada, bez mjesnih kancelarija, bilo 17 mladoženja sa stranim pasošem, koji su životne saputnice pronašli među našim sugrađankama.

- Ni naši mladići ne zaostaju, pa je Banjaluka dobila čak 10 nevjesta iz stranih zemalja - rekla je Topalovićeva.

Ona je naglasila da najviše stranih mladoženja dolazi iz evropskih zemalja i to uglavnom iz Njemačke, dok mladenke iz Rusije i Ukrajine biraju naše momke.

- Od četiri njemačka državljanina koji su kod nas sklopili brak, bila je samo jedna mlada Njemica, dok su iz Rusije stigle tri nevjeste, a iz Ukrajine dvije - kazala je Topalovićeva.

Dodala je da su Holandija i Španija dale po dva banjalučka zeta, dok je iz Poljske i Irske u protekla 24 mjeseca stigla po jedna snajka.

- Sa Banjalučankama ovdje u srcu Republike Srpske vjenčali su se i po jedan Slovak i Britanac, a sudbonosno "da" ovdje su rekli i Šveđani, Švajcarci i Amerikanci - rekla je Topalovićeva.

Naglasila je da je interesantno da su ljubavi svog života u gradu na Vrbasu pronašli i državljani Kameruna, Novog Zelanda i Indije.

- Procedura sklapanja internacionalnih brakova nije komplikovana, ali se mora utvrditi identitet mladenaca i njihov trenutni bračni status. Ako brak zaključuje stranac koje ne poznaje jezik po kojem se obavlja službena ceremonija zaključenja braka, neophodno je prisustvo ovlašćenog prevodioca - kazala je Topalovićeva.

Prema njenim riječima, u ovih 27 internacionalnih brakova se ne ubrajaju lica rođena u Republici Srpskoj i BiH koji su stekli državljanstva drugih zemalja, a sklapaju brakove ovdje.

- Grad nema precizne podatke o našim ljudima koji žive u inostranstvu, a ovdje sklapaju brak jer oni uglavnom imaju dvojno državljanstvo i uglavnom sklapaju brak kao naši državljani - istakla je Topalovićeva.

Svadbe

U većini gradskih svadbenih salona kažu da nisu organizovali svadbe za strance, osim u slučajevima kada je riječ o našim ljudima koji žive u inostranstvu.

- Stranci vjerovatno svadbu prave i u svojoj zemlji. Ne sjećam se da je bilo takvih slučajeva posljednjih godina, niti nekih posebnih zahtjeva kada su muzika, meni i ukrašavanje sale u pitanju - rekao je šef sale u hotelu "Bosna" Ilija Basalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana