Бањалука: За пројекте удружења грађана 32.800 КМ

Данијела Стоканић
Бањалука: За пројекте удружења грађана 32.800 КМ

Бањалука - Град ће ове године суфинансирати пројекте 18 удружења грађана и невладиних организација, а за те намјене из буџета биће издвојено 32.800 КМ.

Како су објаснили у Градској управи, суфинансирани су пројекти из области социјалне заштите, здравства, заштите животне средине, људских права и права мањина, као и из других области од интереса за локалну заједницу, и то износима који се крећу између 1.000 и 3.800 КМ.

- Комисија за вредновање пројеката удружења грађана, односно невладиних организација донијела је одлуку да Удружење "Зелена ријека Врбас" за реализацију пројекта "Еко-фестивал - Дани Врбаса" добије највећи износ, а то је 3.800 КМ - рекли су у Градској управи.

Према њиховим ријечима, најмањи износ, по 1.000 марака  намијењен је за пројекте Савеза инвалида рада града, Асоцијације за развој и економику природних ресурса, Удружења књижевника Српске и Градског есперанто друштва "Ла мондо".

У Удружењу "Зелена ријека Врбас" истичу да 3.800 КМ није довољно за реализацију пројекта "Еко-фестивал - Дани Врбаса", али, како кажу, боље ишта него ништа.

- У сваком случају, захвални смо на подршци града, јер смо свјесни генерално тешке финансијске ситуације. Дводневни "Еко-фестивал - Дани Врбаса", који организујемо трећу годину заредом, почиње 27. августа - рекла је портпарол фестивала Каролина Каралић.

Додала је да ће овогодишњи фестивал бити нешто скромнији него лани.

- У склопу фестивала посјетиоце очекују еколошке и едукативне радионице, промоција рафтинга и кајака на Врбасу, те "котлићијада". Што се тиче музичког програма, посјетиоце ће забавити сјајан бенд из Аустралије и Србије, као и бањалучки бендови - истакла је Каралићева.

Међу одабранима је и пројекат Удружења породице са четворо и више дјеце Бањалука у којем су, како кажу, разочарани износом од 1.100 марака.

- Аплицирали смо пројектом "Сачувајмо планету - чувајмо храну, бацање хране штети планети" у вриједности од 4.000 марака, а добићемо свега 1.100 марака, што доводи у питање његову реализацију. Боље да су нас одбили него што су нам толико одвојили - рекао је предсједник Удружења Јован Радовановић.

Додао је да ће о овом питању идућих дана разговарати са надлежнима у Градској управи.

Град је прошле године суфинансирао пројекте 29 удружења грађана и невладиних организација износима између 1.000 и 5.000 марака, а укупно је за ове намјене потрошено 57.150 марака, скоро двоструко више него ове године.

Добили помоћ

> Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Бањалука - 3.000 КМ

> Удружење дистрофичара регије Бањалука - 1.300 КМ

> Удружење "Породична мрежа" - 1.500 КМ

> Савез инвалида рада града Бањалука - 1.000 КМ

> Удружење "У повјерењу - Центар за психотерапију" - 2.000 КМ

> Удружење "Заједно" - 2.000 КМ

> Савез жена обољелих од рака дојке "Искра" - 2.600 КМ

> Удружење за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости" - 2.300 КМ

>  Клуб лијечених алкохоличара града Бањалука - 1.200 КМ

> Удружење обољелих од хроничних вирусних хепатитиса - 1.100 КМ

> Удружење омладине са инвалидитетом "Инфопарт" - 2.200 КМ

> Удружење "Мрежа жена Министарства унутрашњих послова РС - РС WPON" - 2.300 КМ

> Градска организација слијепих - 2.400 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана