Бањалука: За производњу хране подстицај од 325.000 КМ

Јасмина Перишић
Бањалука: За производњу хране подстицај од 325.000 КМ

Бањалука - Градоначелник Слободан Гаврановић уручио је у петак 134 уговора пољопривредницима о субвенционисању производње хране. За те намјене из буџета града издвојено је око 325.000 КМ.

Гаврановић је на скупу у Банском двору истакао да су средства прикупљена на основу накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе.

- За субвенције је конкурисало 160 пољопривредника, а њих 134 су испунила услове и добила појединачне износе од 1.000 до 5.000 КМ. На крају ово треба да резултује побољшањем квалитета земљишта, али и већим приносима на њиховима парцелама - рекао је Гаврановић.

Додао је да је Градска управа у тешком времену издвојила средства за пољопривреду, за запошљавање и привреду града.

- То нису мала средства са становишта буџета, али су недовољна пољопривредницима, имајући у виду укупно стање у друштву и потребу да се економија брже развија. Ипак, трасиран је добар правац и основа да град, али и Република Српска, са повећањем буџетских прихода и бруто друштвеног производа у привреди, почне издвајати још значајнија средства за пољопривреднике и бржи развој производње хране - казао је Гаврановић.

Нагласио је да су кроз Центар за развој и унапређења села за подстицаје у посљедње три године пласирана око 2,4 милиона КМ, укључујући и ову линију помоћи.

- Тачније, у периоду од 2013. до 2016. године по основу накнада за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе за укупно 341 пољопривредно газдинство додијељена су средства у износу од 826.000 КМ - казао је Гаврановић.

Пољопривредник Дејан Рашић, који се бави воћарством, добио је подстицај од 5.000 КМ

- Ова средства много ми значе. Имам два хектара засада љешњака, а нисам дуго у овом послу, па је тешко све сам финансирати. Двије године аплицирам и пролазим на овим јавним позивима, па сам задовољан подршком коју добијам - рекао је Рашић.

Није кампања

Слободан Гаврановић је одбацио све шпекулације о томе да је додјела ових субвенција политички мотивисана због предизборне кампање.

- Растерећен сам у причи  увези са изборим, јер нисам ни кандидат ни учесник кампање. Увијек сам се залагао да се из оваквих ствари, као што су подстицаји за производњу хране, искључи политика и утицаји. Увијек смо радили транспарентно по правилнику и процедури - казао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана