Бањалука: За отплату гараже треба 675 година

Глас Српске
Бањалука: За отплату гараже треба 675 година

Бањалука - Модерна подземна гаража у Видовданској улици у Бањалуци са 102 паркинг мјеста од отварања 4. априла 2012. године до сада је остварила око 10.000 КМ профита.

Дневно је посјети просјечно 20 аутомобила, а да се овај објекат показао као неисплатив, доказује и податак да је у његову изградњу са опремом утрошено 2.700.000 КМ, а овим темпом остваривања прихода, средства уложена у изградњу гараже била би отплаћена за 675 година, истражују Независне новине

Бранимир Папић, шеф Одсјека за паркинг и гараже Административне службе града Бањалука, каже да је посјећеност гараже лоша из више разлога.

"Чувари паркинга у близини скрећу аута и говоре да не силазе доље, већ да паркирају на њиховим паркинзима и другим мјестима по нижој цијени", појашњава Папић.

Додаје да је још један од разлога због којих овај објекат засад не испуњава очекивања и то што, када се радила концесија, нису узете обје етаже па се сада на етажи изнад налази бесплатна гаража.

"Паркинг на етажи изнад наше користе станари, власници пословних објеката, те фирми које се налазе у околини, и он се не наплаћује, тако да на њему паркирају и остали возачи. Такође ни локација није баш најбоља", истиче Папић.

Додаје да се цијена паркирања не разликује у односу на остале паркинге у првој зони.

"Цијена је иста као у првој зони паркирања. Један сат кошта једну КМ, дневна карта износи пет марака, мјесечна 100 КМ, а годишња 1.000 КМ", каже Папић.

Бањалучанин Млађен В. признаје да, откад је изграђена ова гаража, још никако није паркирао аутомобил у њој јер није навикао да користи подземне гараже.

Паркинзи са великим обртом  

Поређења ради, паркинг уз парк "Петар Кочић", са капацитетом од десетак мјеста, уз минимално улагање у виду обиљежавања мјеста и постављања апарата за наплату, за три године донио је граду око 70.000 КМ.

"Поред овог, паркинзи код 'Паласа', на Тржници и Кастелу су паркинзи са великим обртом који доносе добре профите", рекао је Бранимир Папић, шеф Одсјека за паркинг и гараже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана