Бањалука: За гаранције кредита 100.000 КМ мање

Весна Поповић
Бањалука: За гаранције кредита 100.000 КМ мање

Бањалука - Нацртом ребаланса буџета града предвиђено је смањење новца за Гарантни фонд са 125.000 КМ на 25.000 КМ, али из Градске развојне агенције поручују да ће та средства бити довољна за све кориснике кредита који испуњавају услове.

Гарантни фонд је мјера помоћи развоју сектора малих и средњих предузећа у граду. За оне апликанте који испуњавају услове преузима се гаранција за 50 одсто од износа кредита.

- С обзиром на то да ће се предвиђени приједлог ребаланса буџета наћи на идућој сједници Скупштине града, коначан износ ће се знати након усвајања - рекли су у овој агенцији.

Ипак су напоменули да се износ од 25.000 КМ у буџету за додјелу гаранција већ налази на рачуну гарантног портфолија.

- Та средства гаранције, која се ослобађају отплатом кредита и враћају у гарантни портфолио системом револвинга, до краја 2014. године биће довољна у гарантном портфолију за све кориснике кредита који испуњавају услове - прецизирали су у овој агенцији.

Рекли су да је од почетка године Гарантни одбор Гарантног фонда Градске развојне агенције донио одлуку о одобрењу девет гаранција од пристиглих 10 захтјева.

- За девет одлука о одобрењу гаранција за кредите, које су донесене за првих шест мјесеци ове године, из гарантног портфолија је повучено 111.000 КМ - казали су у Агенцији. 

Објаснили су да је један захтјев одбијен јер дјелатност тражиоца кредита није одговарала предвиђеним условима и критеријумима дефинисаним у Пројекту и Правилнику о додјели гаранција.

Одборник НДП-а Владимир Мирошљевић сматра да је ово једна од ставки која није требало да се смањује.

- Из те ставке је омогућено привредницима да подижу кредите којима су запошљавали нове раднике. Ако је требало да се издвоји новац за помоћ поплављенима у граду, онда је та ставка била најлошији избор - рекао је Мирошљевић.

Гаранције

У прошлој години пласирано је 13 кредита у укупном износу од 411.364 КМ, за шта је на основу одлука Гарантног одбора одобрен износ од 205.682 КМ гаранција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана