Бањалука: Вода исправна на само једној чесми

В. Поповић, Ј. Перишић
Бањалука: Вода исправна на само једној чесми

Бањалука: Од 16 изворишта на подручју града на само једном, и то оном који се налази поред ресторана "Студенац" у улици Славка Родића, вода се може користити за пиће.

Потврдио је то начелник Одјељења за инспекцијске послове Славиша Сандић.

- Остали контролисани извори нису показали задовољавајући квалитет воде и не могу се користити за пиће - рекао је Сандић.

Подсјетио је да се квалитет једном годишње контролише како би било установљено да ли је вода са изворишта хигијенски исправна.

- У 2014. години спроведена је санација и успостављање водоводних система "Змајевац" и извориште код Жутог моста на Бањ брду. Систем је у завршној фази и у скорије вријеме вода ће бити хигијенски исправна - објаснио је Сандић.

Нагласио је да се на осталим извориштима редовно постављају табле упозорења да вода није за пиће.

- Нажалост, није ријеткост да појединци убрзо те табле и уклоне - додао је Сандић.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука доктор Мирјана Миљковић је рекла да вода представља важан пут за преношење узрока заразних болести и то прије свега кроз воду за пиће, мада преносник може бити и вода којој је човјек изложен због природе посла или се у њој купа.

- Водом се најчешће преносе цријевне заразне болести, а симптоми који се јављају код ове групе болести су болови у стомаку, повраћање, пролив, повишена температура и малаксалост - рекла је Миљковићева.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Ненад Талић сматра да за одржавање изворишта код Жутог моста на Бањ брду

треба да буде задужен "Водовод" или Центар за развој и унапређење села.

- Важно је да неко води рачуна о квалитету воде са овог извора са којег рекреативци свакодневно пију воду - рекао је Талић.

Становници Бањалуке истичу да су опрезни када је коришћење воде са изворишта у питању.

- Вода је наше велико природно богатство и веома ми је жао што на већини природних извора није за пиће. Међутим, данас је на сваком кораку доступна флаширана вода па они који шетају или су на излету поред изворишта не морају ризиковати и угрожавати здравље - рекао је мјештанин Старчевице Радован Чолић.

Јавне чесме

Према програму заједничке комуналне потрошње, у току ове године није планирана изградња нових јавних чесама у граду. Јавна чесма на Тргу Крајине, коју су вандали у четвртак оштетили, поново је у функцији. За одржавање фонтана, јавних чесама и тушева у току ове године из градског буџета предвиђено је 64.000 марака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана