Banjaluka: Visoke temperature napunile ambulante

Vesna Popović
Banjaluka: Visoke temperature napunile ambulante

Banjaluka - U ambulantama je, zbog neobično visokih temperatura za ovo doba godine, povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama.

U Domu zdravlja su nam rekli da je uglavnom riječ o blažim virozama i prehladama.

- Broj pacijenata je veći, ali nema razloga za paniku jer nisu u pitanju pacijenti koji pokazuju simptome gripa - rekli su u Domu zdravlja.

Kao jedan od mogućih razloga za povećanje broja pacijenata navode visoke temperature vazduha koje su "prevarile" brojne građane.

- Temperature vazduha ujutro i u večernjim časovima su i dalje dosta niže nego u toku dana, tako da veliki broj sugrađana nije bio adekvatno obučen - naveli su u toj zdravstvenoj ustanovi.

Savjetuju građanima da imunitet ojačaju unošenjem svježeg voća i povrća koje je bogato vitaminom C, jer je on najbolje sredstvo za jačanje imuniteta, te da ne uzimaju antibiotike na svoju ruku.

- Takođe preporučujemo uzimanje meda, zatim provjetravanje prostorija, te pojačane higijenske mjere, češće pranje ruku, održavanje higijene prostorija i slično - naveli su u Domu zdravlja.

I Banjalučani koji se bore protiv prehlade trude se da ozdrave kombinujući domaće recepte i lijekove koje mogu dobiti bez recepta.

Ljubica Abutović je rekla da doktoru ide ako mora.

- Pošto nemam temperaturu, pijem dosta čaja ili iscijedim jedan limun, dodam kašičicu meda i to popijem - objasnila je ona. Slične recepte za borbu protiv prehlade upotrebljava i Cvijeta Novaković.

- Trenutno sam zdrava, ali imam dvoje djece koje do sada, nažalost, nije zaobišla nijedna prehlada pa tako ni ovaj put. Piju dosta tečnosti i uzimaju vitamine, a kao i svake godine vodiću ih na preventivnu vakcinaciju protiv sezonskog gripa - rekla je Novakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana