Banjaluka: Više novca u gradskm budžetu za vrtiće i turizam

Vesna Popović
Banjaluka: Više novca u gradskm budžetu za vrtiće i turizam

Banjaluka - Prijedlogom rebalansa budžeta grada predviđeno je znatno povećanje budžeta Turističkoj organizaciji grada i to za 119.000 KM, Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 213.500 KM te Centru za socijalni rad za 100.000 KM.

Za većinu ostalih ustanova i institucija koje se finansiraju iz gradske kase planirana su smanjenja pojedinačnih budžeta. Tako je najveći udar pretrpio budžet Centra za razvoj i unapređenje sela i to za 810.000 KM.  Direktor TOBL-a Ostoja Barašin rekao je da će veći dio sredstva biti korišćen za promotivne aktivnosti, dok će 30.000 KM biti iskorišćeno za isplatu ostatka duga za otplatu reklamnih panoa nabavljenih prošle godine.

- Sredstva su veća jer smatramo da ćemo imati veće prihode od boravišne takse do kraja godine nego što je to prvobitno bilo planirano, što se mora uskladiti rebalansom budžeta - objasnio je Barašin.

Procjena je da će do kraja godine prihod po ovom osnovu biti oko 170.000 KM. Barašin kaže da Zakon o boravišnoj taksi obavezuje sve lokalne zajednice da ovaj novac troše u promotivne svrhe za unapređenje turizma.

- Planiramo medijske, internet i sajamske promocije te izradu raznih promotivnih materijala i organizaciju Sajma turizma u septembru - objasnio je Barašin.

Dodao je da je dug od oko 30.000 KM ostatak obaveze TOBL-a.

- Trebalo je da taj dug isplatimo u septembru 2013. Zbog problema sa budžetom to se nije desilo pa je predviđeno da iz ovogodišnjeg budžeta bude isplaćena posljednja tranša - rekao je Barašin.

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje trebalo bi da dobije dodatnih 88.000 KM za lična primanja zaposlenih, čime bi na plate u ovoj godini bilo potrošeno oko sedam miliona KM.

- Isto tako, predviđeno je i povećanje na stavci za plaćanje troškova energije, komunalnih, komunikacionih i transportnih usluga, materijala za posebne namjene, stručne usluge i ostale nepomenute rashode sa dodatnih 160.500 KM - navedeno je u nacrtu.

Ovim povećanjem ukupan iznos za rashode po osnovu korišćenja robe i usluga bio bi 2,09 miliona KM.

Direktor Centra Nataša Radulović je u kratkom telefonskom razgovoru rekla da je na godišnjem odmoru i da s njom možemo kontaktirati tek početkom iduće sedmice.

U prijedlogu rebalansa navedeno je da se za Centar za socijalni rad planira dodatnih 100.000 KM koje će biti usmjerene na socijalnu zaštitu ugroženih kategorija stanovnika. U odnosu na početne budžete, prijedlogom rebalansa planirano je povećanje Centru za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora za 19.000 KM  i Kulturnom centru Banski dvor za 250 KM te Školi učenika u privredi za 5.000 KM.

Taksa

Prema informacijama iz TOBL-a, od prikupljene boravišne takse u prvih pet mjeseci ovoj instituciji trebalo je da pripadne oko 62.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana