Banjaluka: Uništeno 300 znakova

Jasmina Perišić
Banjaluka: Uništeno 300 znakova

Banjaluka - Za prvih devet mjeseci uništeno je ili oštećeno 300 saobraćajnih znakova, potvrdili su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je za popravku i zamjenu uništene i oštećene saobraćajne signalizacije utrošeno 60.000 KM, te istakli da je u pomenutom periodu 500 znakova porušeno.

Kako su objasnili u Gradskoj upravi, ove negativne pojave nemaju tendenciju smanjenja jer je saobraćajna signalizacija konstantno na meti vandala.

- Pored uništenih i porušenih saobraćajnih znakova, stradalo je i šest saobraćajnih ogledala, pet svijetlećih saobraćajnih znakova "meta", a 15 stajališnih oznaka uništeno je u potpunosti - rekli su iz Gradske uprave.

Oni su naglasili da znakovi signalizacije stradaju i u saobraćajnim nesrećama, ali je u većini slučajeva riječ o vandalskom ponašanju pojedinaca ili grupa.

- Saobraćajna signalizacija je postala predmet konstantnog uništavanja na razne načine. Dodatni problem čine i ispisivanje grafita i lijepljenje naljepnica. Ruši se, lomi i totalno uništava signalizacija, a u nekoliko navrata je dolazilo i do krađe znakova, o čemu je obavještavana i policija - kažu u Gradskoj upravi.

Karakteristično je, kako kažu, da se ove negativne pojave nekoliko puta ponavljaju na istim lokacijama. Najčešće su to lokacije u neposrednoj blizini pojedinih ugostiteljskih objekata, u zonama škola, sportskih objekata ili sličnih mjesta gdje dolazi do većeg okupljanja građana.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da je jedno od rješenja postavljanje video-nadzora.

- Već smo sa MUP-om RS razgovarali o lokacijama na kojima bismo postavili video-nadzor, kako bi se ovaj problem smanjio. Očekujemo da će u budućem periodu doći do realizacije ove ideje, koja bi se isplatila s obzirom na to kolika je šteta - rekao je Novaković i dodao da bi ovaj projekat imao milionsku vrijednost.

I predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović slaže se da je najbolje rješenje postavljanje video-nadzora.

- Nažalost, manjak je sredstava za takvu investiciju, ali zemlje u regionu na taj način značajno smanjuju ove negativne pojave, a kada i dođe do njih, počiniocima se lako uđe u trag - rekao je Jaćimović.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana