Бањалука: Уништено 300 знакова

Јасмина Перишић
Бањалука: Уништено 300 знакова

Бањалука - За првих девет мјесеци уништено је или оштећено 300 саобраћајних знакова, потврдили су у Градској управи.

Додали су да је за поправку и замјену уништене и оштећене саобраћајне сигнализације утрошено 60.000 КМ, те истакли да је у поменутом периоду 500 знакова порушено.

Како су објаснили у Градској управи, ове негативне појаве немају тенденцију смањења јер је саобраћајна сигнализација константно на мети вандала.

- Поред уништених и порушених саобраћајних знакова, страдало је и шест саобраћајних огледала, пет свијетлећих саобраћајних знакова "мета", а 15 стајалишних ознака уништено је у потпуности - рекли су из Градске управе.

Они су нагласили да знакови сигнализације страдају и у саобраћајним несрећама, али је у већини случајева ријеч о вандалском понашању појединаца или група.

- Саобраћајна сигнализација је постала предмет константног уништавања на разне начине. Додатни проблем чине и исписивање графита и лијепљење наљепница. Руши се, ломи и тотално уништава сигнализација, а у неколико наврата је долазило и до крађе знакова, о чему је обавјештавана и полиција - кажу у Градској управи.

Карактеристично је, како кажу, да се ове негативне појаве неколико пута понављају на истим локацијама. Најчешће су то локације у непосредној близини појединих угоститељских објеката, у зонама школа, спортских објеката или сличних мјеста гдје долази до већег окупљања грађана.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да је једно од рјешења постављање видео-надзора.

- Већ смо са МУП-ом РС разговарали о локацијама на којима бисмо поставили видео-надзор, како би се овај проблем смањио. Очекујемо да ће у будућем периоду доћи до реализације ове идеје, која би се исплатила с обзиром на то колика је штета - рекао је Новаковић и додао да би овај пројекат имао милионску вриједност.

И предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић слаже се да је најбоље рјешење постављање видео-надзора.

- Нажалост, мањак је средстава за такву инвестицију, али земље у региону на тај начин значајно смањују ове негативне појаве, а када и дође до њих, починиоцима се лако уђе у траг - рекао је Јаћимовић.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана