Banjaluka: Ulica ničija, adresa b.b.

Vesna Popović
Banjaluka: Ulica ničija, adresa b.b.

Banjaluka: Stanovnici grada podnijeli su od početka godine 53 zahtjeva za dodjelu kućnog broja, a samim tim i za dobijanje adrese.

- Sugrađani koji nemaju kućni broj treba  da podnesu zahtjev. Podsjećamo da se obrazac za to može preuzeti u zgradi Gradske uprave - rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je uz zahtjev  treba priložiti lokacijske uslove iz kojih se vidi položaj i prilaz objektu, i naznačiti koliko ima stambenih ulaza i poslovnih prostora.

- Potrebno je dostaviti i kopije građevinske dozvole, posjedovnog lista i katastarskog plana sa  taksom od  12 KM - kazali su u Gradskoj upravi. 

Još su dodali da u toku ove godine, nisu utvrđivani nazivi novih ulica.

- U narednoj godini planirano je da ulice u Česmi, Gornjim Motikama i dijelu naseljenog mjesta Pavlovac koji je u mjesnoj zajednici Saračica dodjele imena ulica. Samim tim domaćinstva će dobiti mogućnost da konačno dobiju adresu - rekli su u Gradskoj upravi i naglašavaju da u Bronzanom Majdanu, Motikama, dijelovima Pavlovca, Priječana, Petrićevca te domaćinstva u novim ulicama nemaju adekvatnu numeraciju.

Stanovnici koji imaju kuće u bezimenim ulicama i bez broja tvrde da bi to trebalo konačno biti riješeno. U Česmi su se dosjetili i stavili putokaz sa natpisom "Ničija ulica"!

- Kao da živimo početkom prošlog vijeka kada su kuće nosile oznake imena sela i ono čuveno b. b. – bez broja. Mi što smo bez adrese kao i da ne postojimo. Niti možemo dobiti račune, vrijednosne pošiljke niti šta drugo. Srećni su oni koji poznaju poštara ili ljude iz dostavnih službi pa oni dobiju šta im je poslano - priča mještanin Česme, koji nije želio da mu ime otkrivamo.  

Ističe da zbog nedostatka ima brojne probleme po svim osnovama.

- Krenuću od najbanalnijeg primjera da mi je dijete neko veče poželjelo da jede picu a ja dostavljaču morao detaljno da objašnjavam gdje živimo, jer nemamo naziv ulice - kazao je sagovornik "Glasa Srpske".

Inicijative

Postoje inicijative da ulice u urbanom dijelu grada dobiju nazive znamenitih ličnosti iz istorije ali za sada se to svelo samo na ideje. 

- Nema novih ni adekvatnih ulica kojim bi dobili nazive  ulica Patrijarha Pavla ili ulica Dijane Budisavljević - kazali su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana