Бањалука: Улица ничија, адреса б.б.

Весна Поповић
Бањалука: Улица ничија, адреса б.б.

Бањалука: Становници града поднијели су од почетка године 53 захтјева за додјелу кућног броја, а самим тим и за добијање адресе.

- Суграђани који немају кућни број треба  да поднесу захтјев. Подсјећамо да се образац за то може преузети у згради Градске управе - рекли су у Градској управи.

Додали су да је уз захтјев  треба приложити локацијске услове из којих се види положај и прилаз објекту, и назначити колико има стамбених улаза и пословних простора.

- Потребно је доставити и копије грађевинске дозволе, посједовног листа и катастарског плана са  таксом од  12 КМ - казали су у Градској управи. 

Још су додали да у току ове године, нису утврђивани називи нових улица.

- У наредној години планирано је да улице у Чесми, Горњим Мотикама и дијелу насељеног мјеста Павловац који је у мјесној заједници Сарачица додјеле имена улица. Самим тим домаћинства ће добити могућност да коначно добију адресу - рекли су у Градској управи и наглашавају да у Бронзаном Мајдану, Мотикама, дијеловима Павловца, Пријечана, Петрићевца те домаћинства у новим улицама немају адекватну нумерацију.

Становници који имају куће у безименим улицама и без броја тврде да би то требало коначно бити ријешено. У Чесми су се досјетили и ставили путоказ са натписом "Ничија улица"!

- Као да живимо почетком прошлог вијека када су куће носиле ознаке имена села и оно чувено б. б. – без броја. Ми што смо без адресе као и да не постојимо. Нити можемо добити рачуне, вриједносне пошиљке нити шта друго. Срећни су они који познају поштара или људе из доставних служби па они добију шта им је послано - прича мјештанин Чесме, који није желио да му име откривамо.  

Истиче да због недостатка има бројне проблеме по свим основама.

- Кренућу од најбаналнијег примјера да ми је дијете неко вече пожељело да једе пицу а ја достављачу морао детаљно да објашњавам гдје живимо, јер немамо назив улице - казао је саговорник "Гласа Српске".

Иницијативе

Постоје иницијативе да улице у урбаном дијелу града добију називе знаменитих личности из историје али за сада се то свело само на идеје. 

- Нема нових ни адекватних улица којим би добили називе  улица Патријарха Павла или улица Дијане Будисављевић - казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана