Бањалука: У трци за стипендију 1.179 средњошколаца

Весна Поповић
Бањалука: У трци за стипендију 1.179 средњошколаца

Бањалука - На конкурс за додјелу стипендија града ученицима средњих школа стигло је 1.179 захтјева, саопштено је из Градске управе.

- Први резултати конкурса могу се очекивати за седам дана. Од укупног броја пристиглих пријава четири су неблаговремене. Захтјеви ученика који нису испунили опште или посебне услове прописане Одлуком о додјели стипендија града ученицима средњих школа и студентима првог циклуса на високошколским установама биће негативно ријешени - објаснили су у Градској управи.

Подсјетили су да је за школску 2014/2015. годину у буџету града за стипендије ученика и студената планирано 1,6 милиона КМ.

- Колико ће од укупног износа превиђеног за стипендије бити додијељено средњошколцима зависиће од број захтјева који задовољавају услове - објаснили су у Градској управи и додали да је конкурс окончан 1. октобра.

Ученичка стипендија на основу успјеха у школи и према социјалном статусу износи 80 КМ, а стипендија за дефицитарна занимања 150 КМ.

У Градској управи су рекли да ће конкурс за за додјелу стипендија за студенте првог циклуса на високошколским установама бити објављен у другој половини октобра. Висина стипендија за студенте према социјалном статусу и стипендија за успјех на студију износи 130 КМ, а за дефицитарна занимања 250 КМ.

Према одлуци која регулише исплату и додјелу стипендија града, исплата стипендија за текућу школску годину за ученике ће бити обављена у десет мјесечних рата, почев од новембра текуће године. За студенте ће стипендије бити исплаћиване од фебруара наредне календарске године у односу на годину кад је конкурс расписан. *

Прошла година

Град је у школској у 2013/2014. стипендирао укупно 1.432 ученика и студента. Право на стипендију остварила су укупно 1.053 ученика од 1.156 пријављених на конкурс и 379 студената од пријављених 474. У тој школској години додијељене су стипендија у износу од 1,4 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана