Banjaluka: U srednjim školama mjesta za 2.412 đaka

Danijela Stokanić
Banjaluka: U srednjim školama mjesta za 2.412 đaka

Banjaluka - Svršene osnovce u Banjaluci ove godine očekuje 2.412 slobodnih mjesta u 97 odjeljenja 12 državnih srednjih škola. Prema planu upisa za školsku 2015/2016. godinu, najveći broj učenika biće upisan u Tehničkoj školi, koja učenicima nudi 13 zanimanja u tri struke.

Kako su objasnili u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, u Tehničku školu biće upisana 442 učenika.

Portparol resornog ministarstva Branka Rogač izjavila je da je školske 2014/15. godine uvedeno šest novih zanimanja i to tri u okviru struke mašinstva i obrade metala, koja će učenicima biti na raspolaganju i na jesen.

- Umjesto smjera mašinski tehničar prošle godine smo uveli dva nova zanimanja četvrtog stepena, i to mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i mašinski tehničar za vozače i motorna vozila. Osim toga, i jedno novo zanimanje trećeg stepena, a to je mehaničar grejne i rashladne tehnike - kazala je Rogačeva.

Istakla je da će ove godine učenicima na raspolaganju umjesto ugostiteljsko-kulinarskog tehničara biti ugostiteljski tehničar i kulinarski tehničar.

Direktor Tehničke škole i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Kristina Mrđa rekla je da su od resornog ministarstva dobili onoliko slobodnih mjesta za buduće srednjoškolce koliko su tražili.

- Oko 442 slobodna mjesta u 17 odjeljenja je realan kapacitet ove škole, a ujedno i najveće škole u Srpskoj. Broj slobodnih mjesta je bio isti i lani - kazala je Mrđa.

Dodala je da su za školsku 2016/17. godinu u najavi tri nova zanimanja.

- Broj slobodnih mjesta u srednjim banjalučkim školama u posljednje dvije godine drastično se smanjio. Prije pet godina je bio veći, jer je bio i veći i priliv učenika iz osnovnih u srednje škole - istakla je Mrđa.

Učenica devetog razreda Marija Savić kaže da planira da se upiše Medicinsku školu.

- Nadam se da ću uspjeti da se upišem na opšti smjer, jer mi je želja da budem ljekar. Osim toga, vjerujem da ću sa ovom školom prije doći do zaposlenja, a postoji i šansa da odem u Njemačku - kazala je Savićeva.

Interesovanje

Kao i prethodnih godina najveće interesovanje kod svršenih osnovaca vlada za Gimnaziju. Poslije nje najpopularnije su Ekonomska i Medicinska škola.

Kada je u pitanju najmanja zainteresovanost, ona vlada za zanate i smjerove manje popularnih zanimanja.

 

Škole (slobodna mjesta)

> Gimnazija - 286

> Građevinska - 130

> Ekonomska - 224

> Elektrotehnička - 192

> Medicinska - 224

> Poljoprivredna - 224

> Tehnička - 442

> Tehnološka - 216

> Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička - 234

> Muzička - 22

> Centar za rehabilitaciju slušanja i govora - 10

> Centar “Zaštiti me” - 40

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana