Banjaluka: U gradskoj kasi 119,3 miliona KM

Vesna Popović
Banjaluka: U gradskoj kasi 119,3 miliona KM

Banjaluka - Nacrtom budžeta grada za iduću godinu planirana su sredstva u iznosu od 119,3 miliona KM, dok su zahtjevi budžetskih korisnika prevazilazili projektovan i realan okvir prihoda za približno 27 miliona KM.

Navedeno je to u dokumentu koji bi trebalo da razmatraju odbornici Skupštine grad na idućoj sjednici, u kojem se ističe da je okvir budžetskih sredstava za narednu godinu manji za 7,4 odsto, odnosno za 9,5 miliona KM u odnosu na prijedlog drugog rebalansa, koji iznosi 128,8 miliona KM.

Prema ovom nacrtu poreski i neporeski prihodi su projektovani u iznosu od 108,5 miliona KM i manji su za 4,2 miliona KM u odnosu na prijedlog drugog ovogodišnjeg rebalansa budžeta.

- Rashodi za lična primanja su ostali nepromijenjeni i iznose 36,8 miliona KM, rashodi po osnovu korišćenja robe i usluga smanjeni su za devet odsto, dok su grantovi smanjeni za 12 odsto, sa 4,7 na 4,1 milion KM - navedeno je u ovom dokumentu.

Takođe je previđeno da se doznake pojedincima smanje za devet odsto, osim u dijelu socijalnih davanja kod Centra za socijalni rad, sa 13,6 na 12,3 miliona.

Prema nacrtu sredstva za subvencije za novo zapošljavanje i samozapošljavanje povećana su za 28 odsto, dok su planirana sredstva za subvencije u poljoprivredi zadržana na istom nivou iz 2014. godine i iznose 500.000 KM.

- Budžetska rezerva za narednu godinu projektovana je u iznosu od 335.000 KM, dok su sredstva za sudska izvršna rješenja po sporovima iz ranijih godina planirana od 1,15 miliona KM - precizirano je u nacrtu. Ističe se da je planirano 1,05 miliona KM za pokrivanje deficita iz 2012. godine.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Nenad Talić smatra da je Odjeljenje za finansije ovaj nacrt formiralo na osnovu njima dostupnih parametara.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac smatra da su se budžeti grada i prethodnih godina planirali na nerealnom nivou.

- To je najbolje pokazano u izvještajima o izvršenju budžeta, u kojima se vidi da je u 90 odsto stavki malen procenat izvršenja - rekla je Savić-Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana