Бањалука: У градској каси 119,3 милиона КМ

Весна Поповић
Бањалука: У градској каси 119,3 милиона КМ

Бањалука - Нацртом буџета града за идућу годину планирана су средства у износу од 119,3 милиона КМ, док су захтјеви буџетских корисника превазилазили пројектован и реалан оквир прихода за приближно 27 милиона КМ.

Наведено је то у документу који би требало да разматрају одборници Скупштине град на идућој сједници, у којем се истиче да је оквир буџетских средстава за наредну годину мањи за 7,4 одсто, односно за 9,5 милиона КМ у односу на приједлог другог ребаланса, који износи 128,8 милиона КМ.

Према овом нацрту порески и непорески приходи су пројектовани у износу од 108,5 милиона КМ и мањи су за 4,2 милиона КМ у односу на приједлог другог овогодишњег ребаланса буџета.

- Расходи за лична примања су остали непромијењени и износе 36,8 милиона КМ, расходи по основу коришћења робе и услуга смањени су за девет одсто, док су грантови смањени за 12 одсто, са 4,7 на 4,1 милион КМ - наведено је у овом документу.

Такође је превиђено да се дознаке појединцима смање за девет одсто, осим у дијелу социјалних давања код Центра за социјални рад, са 13,6 на 12,3 милиона.

Према нацрту средства за субвенције за ново запошљавање и самозапошљавање повећана су за 28 одсто, док су планирана средства за субвенције у пољопривреди задржана на истом нивоу из 2014. године и износе 500.000 КМ.

- Буџетска резерва за наредну годину пројектована је у износу од 335.000 КМ, док су средства за судска извршна рјешења по споровима из ранијих година планирана од 1,15 милиона КМ - прецизирано је у нацрту. Истиче се да је планирано 1,05 милиона КМ за покривање дефицита из 2012. године.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Ненад Талић сматра да је Одјељење за финансије овај нацрт формирало на основу њима доступних параметара.

Одборник НДП-а Мирна Савић-Бањац сматра да су се буџети града и претходних година планирали на нереалном нивоу.

- То је најбоље показано у извјештајима о извршењу буџета, у којима се види да је у 90 одсто ставки мален проценат извршења - рекла је Савић-Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана