Бањалука. Тротоари недостају у већини насеља

Сања Амиџић
Бањалука. Тротоари недостају у већини насеља

Бањлука - У већини насеља на подручју града нема тротоара, а тамо гдје постоје у лошем су стању, потврдили су предсједници савјета мјесних заједница.

Они објашњавају да изградњу нових или санацију постојећих пјешачких стаза годинама предлажу градским властима као приоритет, али због недостатка новца у градској каси још нису дошли на ред.

Предсједник Савјета мјесне заједнице (МЗ) Ада Вито Пејаковић рекао је да већина улица у овом насељу нема изграђен тротоар.

- Према плану за ову годину тротоар је требало да буде урађен у улици Степе Степановића, међутим, то није урађено, због чега смо ту ставку пренијели као приоритет за наредну годину - рекао је Пејаковић. Он је додао да, када је рађена реконструкција појединих улица током љета, тротоари нису урађени због неријешених имовинско-правних односа.

Да је изградња тротоара један од главних приоритета МЗ Српске топлице, потврдила је предсједник Савјета ове мјесне заједнице Млађенка Тривић.

- Већ неколико година предлажемо изградњу тротоара од основне школе до насеља уз главни пут, као и на дијелу пута на десној обали Врбаса - рекла је Тривићева.

Њен колега из насеља Росуље Жељко Гагула казао је да је и њима то један од главних приоритета. Они су предложили санацију тротоара у улици Триве Амелице.

- Тротоар на потезу од транзитног пута па поред ОШ "Алекса Шантић" до мљекаре је у лошем стању. Због велике фреквенције саобраћаја у тој улици и ђака који свакодневно пролазе том дионицом потребна је хитна санација - рекао је Гагула. Он је додао да је на спајању главних и споредних улица потребно изградити прилазне рампе за инвалиде.

Ништа боља ситуација није ни у приградским мјесним заједницама, гдје су уске улице и недостатак тротоара једна од главних бољки тих насеља.

Предсједник Савјета МЗ  Шарговац Радован Илић каже да годинама траже проширење и постављање тротоара у Шарговачкој улици у овом насељу.

- Дио ове улице од основне школе па у дужини од 2,5 км потребно је проширити и поставити тротоар јер има дијелова гдје се два аутомобила не могу мимоићи, а том дионицом свакодневно прође на десетине дјеце - казао је Илић. Додаје да око 20 бочних улица уз Шарговачку улицу нема тротоаре.

Према нацрту другог ребаланса буџета града за ову годину, на ставци модернизација, реконструкција и инвестиционо одржавање саобраћајница, тротоара и тргова предвиђено је 700.000 марака.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана