Banjaluka: Trka za stipendije do 1. oktobra

Jasmina Perišić
Banjaluka: Trka za stipendije do 1. oktobra

Banjaluka - Konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, koje se isplaćuju iz budžeta grada, raspisan je juče i biće otvoren do 1. oktobra.

Kao i prethodnih godina, i ove godine Gradska uprava dodjeljuje tri vrste stipendija: po socijalnom statusu i za uspjeh u školi koje iznose po 80 KM i za deficitarna zanimanja koja je 160 KM.

- Za dodjelu stipendija mogu konkurisati svi srednjoškolci koji imaju prebivalište na području grada i koji ispunjavaju uslove. Ove godine planirano je 1,6 miliona maraka za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama - rekli su u Gradskoj upravi.

Dodaju da će se isplata stipendija za školsku 2016/2017. godinu vršiti na osnovu rješenja Odjeljenja za društvene djelatnosti.

- Prijave na konkurs za stipendije prema socijalnom statusu i za deficitarna zanimanja razmatra Odjeljenje za društvene djelatnosti, dok će prijave za stipendije za uspjeh u školi razmatrati komisija imenovana od strane gradonačelnika. Komisija će utvrditi rang-listu učenika dobitnika stipendije koja će biti objavljena na sajtu grada - objasnili su u Gradskoj upravi.

Ističu da su deficitarna zanimanja za ovu školsku godinu mehaničar rashladne i grijne tehnike, tekstilni tehničar i armirač betonirac.

- Prošle godine su ova zanimanja bila zidar, tesar i obućar. Napominjemo da će se stipendije isplaćivati u deset mjesečnih rata i to učenicima počev od novembra tekuće godine i studentima od februara naredne kalendarske godine u odnosu na godinu kad je konkurs raspisan - kazali su u Gradskoj upravi.

Grad je u školskoj 2015/2016. godini stipendirao 1.166 učenika i 361 studenta.

Srednjoškolci su zadovoljni onim što dobijaju od grada.

- Stipendije znače mnogo svakom đaku, pogotovo onima koji su nešto slabijeg imovnog stanja kao što sam i ja bila. Dovoljno je da pokrije mjesečne obaveze školskog pribora, a našlo bi se i za druge potrebe tokom nastave, poput sendviča ili soka - kazala je jedna od učenica koje primaju stipendiju a koja nije željela da joj objavimo ime.

Studenti

Konkurs za dodjelu stipendija studentima biće raspisan početkom oktobra.

- Stipendije od 130 KM biće dodjeljivane studentima za uspjeh i po socijalnom statusu, a 250 KM dobiće studenti deficitarnih zanimanja - saopštili su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana