Бањалука: Трка за стипендије до 1. октобра

Јасмина Перишић
Бањалука: Трка за стипендије до 1. октобра

Бањалука - Конкурс за додјелу стипендија ученицима средњих школа, које се исплаћују из буџета града, расписан је јуче и биће отворен до 1. октобра.

Као и претходних година, и ове године Градска управа додјељује три врсте стипендија: по социјалном статусу и за успјех у школи које износе по 80 КМ и за дефицитарна занимања која је 160 КМ.

- За додјелу стипендија могу конкурисати сви средњошколци који имају пребивалиште на подручју града и који испуњавају услове. Ове године планирано је 1,6 милиона марака за стипендирање ученика средњих школа и редовних студената првог циклуса на високошколским установама - рекли су у Градској управи.

Додају да ће се исплата стипендија за школску 2016/2017. годину вршити на основу рјешења Одјељења за друштвене дјелатности.

- Пријаве на конкурс за стипендије према социјалном статусу и за дефицитарна занимања разматра Одјељење за друштвене дјелатности, док ће пријаве за стипендије за успјех у школи разматрати комисија именована од стране градоначелника. Комисија ће утврдити ранг-листу ученика добитника стипендије која ће бити објављена на сајту града - објаснили су у Градској управи.

Истичу да су дефицитарна занимања за ову школску годину механичар расхладне и гријне технике, текстилни техничар и армирач бетонирац.

- Прошле године су ова занимања била зидар, тесар и обућар. Напомињемо да ће се стипендије исплаћивати у десет мјесечних рата и то ученицима почев од новембра текуће године и студентима од фебруара наредне календарске године у односу на годину кад је конкурс расписан - казали су у Градској управи.

Град је у школској 2015/2016. години стипендирао 1.166 ученика и 361 студента.

Средњошколци су задовољни оним што добијају од града.

- Стипендије значе много сваком ђаку, поготово онима који су нешто слабијег имовног стања као што сам и ја била. Довољно је да покрије мјесечне обавезе школског прибора, а нашло би се и за друге потребе током наставе, попут сендвича или сока - казала је једна од ученица које примају стипендију а која није жељела да јој објавимо име.

Студенти

Конкурс за додјелу стипендија студентима биће расписан почетком октобра.

- Стипендије од 130 КМ биће додјељиване студентима за успјех и по социјалном статусу, а 250 КМ добиће студенти дефицитарних занимања - саопштили су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана