Banjaluka: Tematske sjednice na ledu

Vesna Popović
Banjaluka: Tematske sjednice na ledu

Banjaluka - Skupština grada je u prvih šest mjeseci rada realizovala 79 odsto planiranih aktivnosti, a nisu održane ni najavljene tematske sjednice o smanjenju nezaposlenosti, stanju u privredi i sportu.

Od najavljenih tematskih sjednica održano je samo zasjedanje o "Toplani". U izvještaju o realizaciji programa rada Skupštine grada i radnih zaključaka za prvih šest mjeseci, koji će odbornici Skupštine grada razmatrati na idućoj sjednici, stoji da je programom rada u prvoj polovini 2014. planirano razmatranje 81 tačke.

- Od toga je 68 tačaka bilo uvršćeno u dnevni red sjednica, od čega su 64 tačke i realizovane. Preostale četiri nerealizovane tačke predlagači su povukli sa dnevnih redova radi dorade - navedeno je u izvještaju.

Kako je pojašnjeno u izvještaju, tematska sjednica o smanjenju nezaposlenosti biće održana nakon što odgovarajuću dokumentaciju dostavi izabrani dobavljač kojeg je angažovala Gradska razvojna agencija.

- Informacija o stanju u privredi i zapošljavanju je bila uvršćena u dnevni red 22. sjednice Skupštine grada, ali je predlagač povukao. Ona treba da bude razmatrana na istoj sjednici sa informacijom o realizaciji projekata smanjenja stepena nezaposlenosti, sa uticajem na privredni razvoj i budžet i prijedlogom strategije privrednog razvoja u funkciji zapošljavanja - rečeno je u izvještaju.

U dnevni red bile su uvršćene i informacije o stanju u sportu, ali ih je predlagač povukao.

Odbornik SNSD-a Draško Ilić siguran je da će planirane tematske sjednice biti održane do kraja godine.

- Skupštinske rasprave su bile burne, što je očekivano, s obzirom na to da je izborna godina. U većini slučajeva to je bilo gubljenje vremena bez konkretnih prijedloga za rješenje problema - rekao je Ilić.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac smatra da zbog neodgovornog ponašanja vladajuće većine nije realizovan program rada Skupštine.

- Otežavajuća okolnost je što odluke radnih tijela, komisija i savjeta nisu obavezujuće za odbornike Skupštine grada. Ako jedna komisija da negativno mišljenje na neki dokument, on se svejedno šalje u skupštinsku proceduru gdje se odbornici izjašnjavaju o njemu - precizirala je Savić-Banjac.

Naglasila je da će problem predstavljati i predstojeća predizborna kampanja, jer se Skupština sigurno neće sastajati do pred kraj oktobra.

Zaključci

Od 14 radnih zaključaka, koje je Skupština grada donijela u prvoj polovini 2014, realizovano je devet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana