Бањалука: Тематске сједнице на леду

Весна Поповић
Бањалука: Тематске сједнице на леду

Бањалука - Скупштина града је у првих шест мјесеци рада реализовала 79 одсто планираних активности, а нису одржане ни најављене тематске сједнице о смањењу незапослености, стању у привреди и спорту.

Од најављених тематских сједница одржано је само засједање о "Топлани". У извјештају о реализацији програма рада Скупштине града и радних закључака за првих шест мјесеци, који ће одборници Скупштине града разматрати на идућој сједници, стоји да је програмом рада у првој половини 2014. планирано разматрање 81 тачке.

- Од тога је 68 тачака било увршћено у дневни ред сједница, од чега су 64 тачке и реализоване. Преостале четири нереализоване тачке предлагачи су повукли са дневних редова ради дораде - наведено је у извјештају.

Како је појашњено у извјештају, тематска сједница о смањењу незапослености биће одржана након што одговарајућу документацију достави изабрани добављач којег је ангажовала Градска развојна агенција.

- Информација о стању у привреди и запошљавању је била увршћена у дневни ред 22. сједнице Скупштине града, али је предлагач повукао. Она треба да буде разматрана на истој сједници са информацијом о реализацији пројеката смањења степена незапослености, са утицајем на привредни развој и буџет и приједлогом стратегије привредног развоја у функцији запошљавања - речено је у извјештају.

У дневни ред биле су увршћене и информације о стању у спорту, али их је предлагач повукао.

Одборник СНСД-а Драшко Илић сигуран је да ће планиране тематске сједнице бити одржане до краја године.

- Скупштинске расправе су биле бурне, што је очекивано, с обзиром на то да је изборна година. У већини случајева то је било губљење времена без конкретних приједлога за рјешење проблема - рекао је Илић.

Одборник НДП-а Мирна Савић-Бањац сматра да због неодговорног понашања владајуће већине није реализован програм рада Скупштине.

- Отежавајућа околност је што одлуке радних тијела, комисија и савјета нису обавезујуће за одборнике Скупштине града. Ако једна комисија да негативно мишљење на неки документ, он се свеједно шаље у скупштинску процедуру гдје се одборници изјашњавају о њему - прецизирала је Савић-Бањац.

Нагласила је да ће проблем представљати и предстојећа предизборна кампања, јер се Скупштина сигурно неће састајати до пред крај октобра.

Закључци

Од 14 радних закључака, које је Скупштина града донијела у првој половини 2014, реализовано је девет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана