Бањалука: Студенти у трци за стипендије

Сања Амиџић
Бањалука: Студенти у трци за стипендије

Бањалука - Градска управа расписала је јуче конкурс за додјелу стипендија студентима првог циклуса на високошколским установама.

Конкурс ће бити отворен 30 дана од дана објављивања, а студенти ће моћи конкурисати за три врсте стипендија, према социјалном статусу, за дефицитарна занимања и на основу успјеха на студијима.

Општи услови које студенти треба да испуне, између осталог, јесте да су држављани РС - БиХ, да имају пребивалиште на подручју града, да су редовни студенти, да не студирају у другом граду уколико таква образовна институција већ постоји на подручју града, те да нису обновили ниједну годину студирања на уписаној високошколској установи.

Поред тога, студенти који желе да конкуришу не могу бити старији од 26 година, затим је потребно да у току студирања нису дисциплински одговарали за повреде етичког кодекса високошколске установе, да не примају стипендију из других јавних извора и да нису примили стипендију града за годину студија за коју конкуришу.

Висина стипендија за студенте према социјалном статусу и стипендије за успјех на студију износе 130 марака, а за дефицитарна занимања 250 КМ.

- У овој академској години право на стипендију према социјалном статусу моћи ће остварити и студенти из породица угрожених поплавом или клизиштем, а који су корисници права на једнократну новчану помоћ или додатка на дјецу код Центра за социјални рад - казали су ово у Градској управи.

Додају да је ребалансом буџета града ове године за стипендирање ученика средњих школа и студената предвиђено 1,6 милиона КМ.

- Колико ће од тог износа бити додијељено за ученичке стипендије, а колико за студентске, зависиће од броја пристиглих пријава које буду испуњавале услове - рекли су у Градској управи.

Студент треће године Правног факултета Горан Чолић рекао је да ће се пријавити на конкурс за стипендију на основу успјеха на студију.

- Упознат сам са конкурсом и испуњавам све услове тако да ћу се пријавити - казао је Чолић. Он је додао да би му стипендија добродошла за набавку књига за други семестар.

 Исплата

Према одлуци која регулише исплату и додјелу стипендија града, исплата стипендија за студенте почеће од фебруара идуће календарске године у односу на годину када је конкурс расписан.

- Додјела стипендије за ученике вршиће се у десет мјесечних рата, почев од новембра текуће године - наведено је у одлуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана