Banjaluka: Stipendije za 1.166 srednjoškolaca

Danijela Stokanić
Banjaluka: Stipendije za 1.166 srednjoškolaca

Banjaluka - Gradonačelnik Slobodan Gavranović uručio je juče rješenja o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola sa područja grada, a koje će biti uplaćene već u decembru.

Kako je objasnio Gavranović, grad će u školskoj 2015/2016. godini stipendirati 1.166 učenika srednjih škola, od čega će 570 stipendija biti dodijeljeno po socijalnom statusu, 569 za uspjeh u školi i 27 za deficitarna zanimanja. Visina stipendije prema socijalnom statusu i uspjehu u školi je 80 KM, dok su za deficitarna zanimanja duplo veće. Prvu stipendiju srednjoškolci će dobiti u decembru.

- U vremenu krize ova stavka u budžetu redovno zadržavana, pa čak u posljednje tri godine i povećavana. To je poruka da ostajemo na tom kursu, da pomažemo mladim ljudima - rekao je Gavranović. Naglasio je da se radi o djeci iz višečlanih porodica, onim u socijalnom statusu, djeci poginulih boraca, samohranih roditelja, talentovanoj djeci.

- Ono što je još značajno jeste da stimulišemo našu djecu u smislu opredjeljenja u njihovoj budućnosti ka deficitarnim zanimanjima - istakao je Gavranović.

Dodao je da će za stipendije učenicima i studentima u ovoj školskoj godini biti izdvojeno više 1,4 miliona KM.

Rješenje o dodjeli stipendije po osnovu uspjeha juče je dobila i učenica četvrtog razreda Gimnazije Marija Trkulja.

- Svim stipendistima ovo znači puno, jer pokazuju da naš trud i rad nisu uzalud, nego da su primijećeni i nagrađeni. Ovo nam je motiv da se i dalje trudimo i postižemo još značajnije rezultate, kako bismo opravdali povjerenje koje nam je ukazano - rekla je Trkulja, dodajući da joj je treća godina zaredom kako od grada prima stipendiju.

Studenti

Konkurs za studentske stipendije zatvoren je 20. novembra i primljeno je 482 zahtjeva, čija je obrada u toku.

- Za stipendije prema socijalnom statusu apliciralo je 332, po uspjehu 91 i 59 za deficitarna zanimanja. Sav posao u vezi sa dopunom zahtjeva i izrade rješenja biće završen do kraja godine - rekao je šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu Milenko Malinović.

Stipendije prema socijalnom statusu i uspjehu u školi iznose 130, a za deficitarna zanimanja 250 KM. Isplata se vrši u deset rata od 1. februara do 31. oktobra 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana