Бањалука: Стипендије за 1.166 средњошколаца

Данијела Стоканић
Бањалука: Стипендије за 1.166 средњошколаца

Бањалука - Градоначелник Слободан Гаврановић уручио је јуче рјешења о додјели стипендија ученицима средњих школа са подручја града, а које ће бити уплаћене већ у децембру.

Како је објаснио Гаврановић, град ће у школској 2015/2016. години стипендирати 1.166 ученика средњих школа, од чега ће 570 стипендија бити додијељено по социјалном статусу, 569 за успјех у школи и 27 за дефицитарна занимања. Висина стипендије према социјалном статусу и успјеху у школи је 80 КМ, док су за дефицитарна занимања дупло веће. Прву стипендију средњошколци ће добити у децембру.

- У времену кризе ова ставка у буџету редовно задржавана, па чак у посљедње три године и повећавана. То је порука да остајемо на том курсу, да помажемо младим људима - рекао је Гаврановић. Нагласио је да се ради о дјеци из вишечланих породица, оним у социјалном статусу, дјеци погинулих бораца, самохраних родитеља, талентованој дјеци.

- Оно што је још значајно јесте да стимулишемо нашу дјецу у смислу опредјељења у њиховој будућности ка дефицитарним занимањима - истакао је Гаврановић.

Додао је да ће за стипендије ученицима и студентима у овој школској години бити издвојено више 1,4 милиона КМ.

Рјешење о додјели стипендије по основу успјеха јуче је добила и ученица четвртог разреда Гимназије Марија Тркуља.

- Свим стипендистима ово значи пуно, јер показују да наш труд и рад нису узалуд, него да су примијећени и награђени. Ово нам је мотив да се и даље трудимо и постижемо још значајније резултате, како бисмо оправдали повјерење које нам је указано - рекла је Тркуља, додајући да јој је трећа година заредом како од града прима стипендију.

Студенти

Конкурс за студентске стипендије затворен је 20. новембра и примљено је 482 захтјева, чија је обрада у току.

- За стипендије према социјалном статусу аплицирало је 332, по успјеху 91 и 59 за дефицитарна занимања. Сав посао у вези са допуном захтјева и израде рјешења биће завршен до краја године - рекао је шеф Одсјека за образовање, здравство и социјалну заштиту Миленко Малиновић.

Стипендије према социјалном статусу и успјеху у школи износе 130, а за дефицитарна занимања 250 КМ. Исплата се врши у десет рата од 1. фебруара до 31. октобра 2016.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана