Бањалука: Штета од поплава у августу 6,94 милиона КМ

Весна Поповић
Бањалука: Штета од поплава у августу 6,94 милиона КМ

Бањалука - Поплаве које су у августу захватиле град причиниле се штету у укупном износу од 6,94 милиона КМ.

Предсједник Комисије за процјену штете проузроковане елементарном непогодом Ненад Рачић рекао је да су поплаве у августу код домаћинстава причиниле штету у укупном износу од 1,8 милиона КМ, док су фирме претрпјеле штету од 3,3 милиона КМ.

- Поплаве су нанијеле велику штету и на инфраструктури, али и клизишта која су се активирала на подручју града, гдје је комисија процијенила штету у укупном износу од 1,3 милиона КМ - навео је Рачић.

Он је нагласио да ће елаборат, у којем је евидентирана ова штета, разматрати одборници Скупштине града на једом од идућих засједања.

Елементарном непогодом која је погодила град почетком августа било је обухваћено више од 500 домаћинстава, а тада су бујичне поплаве оштетиле више од 300 стамбених објеката, те исто толико и помоћних објеката.

Поплаве у августу причиниле су велику штету и на дијелу пољопривредних површина на подручју Понира, Бијелог Потока и Дебељака.

Одређена штета је забиљежена и на 47 привредних субјеката. Средином августа због великих кишних падавина дошло је до излијевања ријеке Драгочајке и под водом је било око 100 кућа.

Штета од мајских поплава на подручју града процијењена је на 67,4 милиона КМ.

За помоћ домаћинствима која су претрпјела штету у мајским поплавама град из буџета планира да исплати 1,03 милиона КМ. Помоћ је одобрена за 997 лица код којих је штета процијењена у износу већем од 7.000 КМ.

Помоћ од 1.500 марака добило је 39 лица, која имају статус породице погинулог борца и РВИ прве и друге категорије, док је за 58 корисника из области социјалне и дјечије заштите одобрена помоћ од по 1.300 КМ, а за 900 лица која немају наведени статус одобрено је по 1.000 КМ.

Помоћ

Градоначелник Слободан Гаврановић раније је најавио да ће новчану помоћ из буџета града добити грађани који су претрпјели штету у августовским поплавама. Он је нагласио да елаборат о причињеној штети у августовским поплавама мора прво проћи скупштинску процедуру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана