Бањалука: Сланину продају и у кафанама

Данијела Стоканић
Бањалука: Сланину продају и у кафанама

Бањалука - Сланина, домаћа кобасица, ребарца, пека и свјежа пилетина само су неки од прехрамбених производа који се продају под шифром "домаћи" на градским пијацама, али и у тамошњим кафанама.

Како су објаснили из Ветеринарске инспекције, продаја ових производа, без прописане декларације и документације о извршеном ветеринарском прегледу на отвореном простору је забрањена.

- Ветеринарска инспекција свакодневно обавља контролу и надзор продаје намирница анималног поријекла на Градској тржници. Осим тога, на Новој пијаци контролу врши у складу са планом инспекцијских контрола за текући мјесец - рекли су из ове инспекције.

Додали су да су за уочене неправилности казне, када су у питању физичка лица од 100 до 1.800 марака, те за правна лица од 500 до 7.000 марака и за предузетнике од 300 до 1.000 КМ.

- У току ове године кажњено је осам лица новчаним казнама од 100 марака, те је донесено и седам рјешења за отклањање неправилности - истакли су из инспекције.

Према ријечима једне од продавачица на Новој пијаци, сувомеснати производи су исправни и месо је прије сушења испитано на евентуално присуство трихинеле.

- Можда није добро што се продаје на отвореном, али не би себи дозволила да ризикујем нечији живот или да ме сутра неко оптужи да сам га заразила. Оно што продајем и сама конзумирам - рекла је она, не желећи да јој име објавимо.

И ова продавачица је потврдила сазнања да се сувомеснати производи кријући продају и по кафанама и роштиљницама и то на килограме.

У једној од роштиљница на пијаци су казали да су недавно у продаји имали суву пеку и сланину, али да је тренутно нестало.

Сличног су мишљења и у Покрету потрошача РС.

- Конзумација меса купљеног на пијацама, а нарочито свињског, може бити опасна. Под знаком питања је квалитет тих производа. Не препоручујемо потрошачима да купују месо на сумњивим мјестима - јасан је став у поменутом покрету.

Мишљења грађана су, кад је у питању куповина меса на пијацама, подијељена. Они који га купују кажу да то чине јер је неупоредиво јефтиније него у месницама, те да вјерују продавцима. Други опет имају свој став.

- Свака част свакоме, али сигурно је само оно што сам сам заклао, дао узорак ветеринару на преглед и осушио - казао је Митар Јанковић из бањалучког насеља Чесма.

Трихинелоза

Недавно је у ветеринарској амбуланти "Влајић" у Стричићима приликом контроле свињског меса откривена трихинелоза. Осим тога, лани је овом опасном болешћу било заражено месо дивље свиње. Стручњаци апелују на људе, који су се прилично опустили, да обавезно однесу месо на преглед, да би биле спријечене озбиљне здравствене компликације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана