Banjaluka: Rebalans prepolovio ulaganja

V. Popović, S. Amidžić
Banjaluka: Rebalans prepolovio ulaganja

Banjaluka - Planirana ulaganja grada u pojedine mjesne zajednice rebalansom budžeta mogla bi biti umanjena i za 50 odsto.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada Vito Pejaković rekao je da je upravo takva situacija u ovoj MZ.

- Razlog umanjenja sredstava, kako su mi rekli u Gradskoj upravi, su poplave koje su nanijele veliku štetu, pa su sredstva preusmjerena na prioritete kao što je most u Česmi, Priječanima, sanacija velikog broja klizišta, puteva i drugo - rekao je Pejaković. Dodaje da će ipak u ovoj godini biti asfaltiran dio puta, produžetak ulice Vida Nježića u dužini od 200 metara. Iz MZ Motike poručuju da ih najviše brine planirano smanjenje sredstava za rekonstrukciju makadamskih saobraćajnica.

- Imamo veliki broj makadamskih puteva kojima je potrebna popravka, a koji bi mogli biti izostavljeni zbog ukupnog smanjenja novca za ove namjene - rekao je predsjednik Savjeta ove MZ Darko Todić.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević rekao je da ni u početnom budžetu nisu bili planirani veći infrastrukturni projekti, tako da nema šta ni da bude umanjeno.

- Naš prioritet je uvijek bio izgradnja mosta kod "Vitaminke", a pogotovo sada kada je srušen u majskim poplavama. Imamo veliki pritisak građana da se nađu sredstva za izgradnju mosta jer je naselje doslovce odsječeno od ostatka grada. Uskoro će početi i školska godina, a neizvjesno je koliko je za djecu bezbjedno da u zimskom periodu prelaze preko oštećenog mosta kod "Incela". Pokušaćemo da organizujemo sastanak sa predstavnicima grada da vidimo kakve su mogućnosti da budu obezbijeđena sredstva za izgradnju mosta - rekao je Maličević.

S druge strane, ima i onih koji su zadovoljni što ih je smanjenje novca zaobišlo. Predsjednik Savjeta MZ Bulevar Drago Vurdelja rekao je da nije bilo većih smanjenja sredstava koja treba da budu uložena u infrastrukturu. 

- Bulevar je jedna od uređenijih MZ i nemamo nekih većih problema, zadovoljni smo radovima koji će biti izvedeni u ovoj godini - rekao je Vurdelja i dodao da se trenutno proširuje Bulevara cara Dušana, a do kraja godine planirano je i asfaltiranje dijela Solunske i ulice Kralja Nikole.

Slične informacije smo dobili i iz MZ Piskavica.

- Nastavlja se izgradnja dijela vodovodne mreže, a što se tiče putne infrastrukture, sve će biti realizovano po usvojenom programu jer rebalansom nije smanjivano. Sredinom avgusta bi trebalo da počnu radovi na održavanju makadamskih puteva, asfaltiranju i rekonstrukciji puteva - rekao je predsjednik Savjeta ove MZ Nenad Šibarević.

Prioritet

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borik jedan Rade Trivić kazao je da je prioritet ove mjesne zajednice izgradnja kolektora za otpadne vode.

- Trenutno se izvode radovi kod Venecija mosta i očekujemo da vod za otpadne vode stigne i do našeg naselja - rekao je Trivić i dodao da je izgradnja ovog kolektora značajna ne samo za Borik, već za cijeli grad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana