Banjaluka: Put bez trotoara vodi ih do škole

Nezavisne.com
Banjaluka: Put bez trotoara vodi ih do škole

Banjaluka - Početak nove školske godine pojedinim roditeljima još je teži jer u nekim banjalučkim mjesnim zajednicama mališani moraju da pješače i glavnim saobraćajnicama do škole pa oni strahuju za njihovu bezbjednost.

Mališani nerijetko do škole idu putevima bez ijednog metra trotoara, koji nemaju vertikalnu ni horizontalnu signalizaciju koja bi olakšala prolazak đaka do škole. Tako djeca koja pohađaju OŠ "Branko Radičević" u MZ Starčevica, a koja žive u dijelovima Ulice Slobodana Kusturića te bulevara Desanke Maksimović i Vojvode Stepe Stepanovića na putu do škole zbog nedostatka trotoara svakodnevno izlaze na saobraćajnicu, a njihovi roditelji kažu da uporno, ali uzalud nastoje ukazati na tu opasnost i traže rješenje tog problema.

"U najvećem dijelu radi se o djeci koja pohađaju prvi, drugi ili treći razred, jer se radi o novom naselju u kojem uglavnom žive mladi bračni parovi. Godinama ukazujemo na ovaj problem, ali bezuspješno", navedeno je u dopisu koji je grupa roditelja uputila "Nezavisnim novinama".

Oni ističu da su se više puta obraćali nadležnima u školi da za potrebe i bezbjednost djece otvore zadnju kapiju u školskom dvorištu, jer na taj način, kažu, djeca ne bi trebalo da izlaze direktno na saobraćajnicu.

"Čak smo uputili i peticiju direktorici škole Jadranki Božić, koja nam je kazala da nije predviđeno da ta kapija bude otvorena", istakli su roditelji.

Božićeva govori da je Školski odbor u novembru prošle godine obaviješten o toj inicijativi roditelja, ali da bi otvaranjem pomenute kapije bila ugrožena bezbjednost učenika za vrijeme velikog odmora i nastave fizičkog vaspitanja, jer taj dio dvorišta koristi oko 500 učenika. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su potvrdili da su zaprimili dopis iz ove škole, u kojem je navedeno da je ovakva odluka Školskog odbora donesena u najboljem interesu učenika, njihovog zdravlja i bezbjednosti.

Ovo, ipak, nije usamljen slučaj, jer slične probleme imaju i roditelji i učenici OŠ "Vuk Karadžić" u prigradskom naselju Česma - Mađir, koji prolaze glavnom, uskom ulicom Petra Velikog.

"Puka je slučajnost da niko nije nastradao, a da situacija bude još gora, bankine koje su sačinjene od šljunka, nalaze se u lošem stanju, pa zbog toga učenici moraju prolaziti glavnim kolovozom", govori Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma.

I učenici OŠ "Jovan Dučić" u MZ Kuljani muku muče sa istim problemima, pa takvu situaciju imaju u Sedmoj kuljanskoj ulici, kojom prolaze na putu do škole.

"Ova ulica nema trotoare, dok su 'ležeći policajci' uništeni za vrijeme prošlogodišnjeg zimskog odrona puta, a pješački prelazi su izblijedili", kazao je Bojan Kovačević, predsjednik Savjeta MZ Kuljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana