Бањалука: Привремено санирана 43 клизишта

Весна Поповић
Бањалука: Привремено санирана 43 клизишта

Бањалука - Привремено су санирана 43 клизишта и једно у потпуности од укупно регистрованих 149, рекли су у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Додали су да се 84 клизишта налазе уз стамбене објекте, 34 на градским саобраћајницама, те 31 на локалним и некатегорисаним путевима.

- Привремено санирана клизишта се највећим дијелом налазе на подручју мјесних заједница (МЗ) Карановац, Рекавице, Сарачица, Крупа на Врбасу, Бистрица и Чокорска поља - рекли су у овом одјељењу.

Прецизирали су да је у потпуности санирано клизиште у улици Др Косте Крсмановића и да је у току санација клизишта у улицама Здравка Дејановића и Браће Милетић.

- За клизишта која се налазе највећим дијелом у насељима Лауш, Старчевица, Обилићево и Српске топлице потребно је израдити пројектну документацију. За дио ових клизишта документација је једним дијелом израђена, док је за друге у току поступак јавне набавке за избор пројектанта - прецизирали су у овом одјељењу. Објаснили су да ће се након обезбјеђења средстава приступити извођењу радова, што се очекује у идућој години.

Процијењена штета настала поплавама и клизиштима у мају и августу на градским саобраћајницама износи 1,6 милиона КМ, на локалним и некатегорисаним путевима два милиона КМ, те уз стамбене објекте 1,3 милиона КМ.

С друге стране, из Центра за социјални рад поручују да су у сарадњи са Градском управом активно учествовали у обиласку породица које су биле угрожене клизиштима.

- У завршној је фази припрема програма алтернативног збрињавања лица и породица чија је имовина оштећена клизиштем у протеклих неколико мјесеци. Идентификовано је десет приоритетних породица којима је издата забрана употребе стамбеног објекта и које су стављене у приоритет за рјешавање стамбеног питања - рекли су у Центру.

Додали су да ће се у неколико наредних дана завршити комплетна процјена свих идентификованих породица угрожених клизиштем, те да ће коначни програм алтернативног збрињавања бити достављен Градској управи.

- Он ће у форми приједлога бити достављен Скупштини града на разматрање због неопходних финансијских средстава потребних за његову реализацију - објаснили су у Центру.* 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана