Banjaluka: Preventivna provjera bezbjednosti igrališta

Danijela Stokanić
Banjaluka: Preventivna provjera bezbjednosti igrališta

Banjaluka - Bezbjednost djece i omladine na sportskim i dječijim igralištima na području grada je na visokom nivou. Iz preventivnih razloga naloženo je da se još jednom provjeri stanje na našim sportskim terenima i mjestima za igru djece.

Izjavio je to načelnik Odjeljenja za komunalne, stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

Poslije tragedije u Sarajevu, gdje je konstrukcija gola usmrtila dječaka, provjera bezbjednosti igrališta je logičan potez.  

- Na terenima namijenjenim za igru mališana koja su u nadležnosti grada postavljena je savremena oprema, čime je bezbjednost djece podignuta na viši nivo. Ona se redovno obilaze i održavaju. Oprema je živih boja, kao i oblika, anatomski prilagođena djeci. Posebna pažnja poklanja se bezbjednosti, pa su sportski rekviziti i druga sredstva za igranje mališana izrađeni od drveta i plastike, sa skinutim oštrim rubovima i pločama u bojama. Podloge su razne, a najčešće su od zaštitne antitraumatske livene gume - rekao je Novaković.

Dodao je da guma ima ulogu zaštite djece od povreda prilikom igre i korišćenja opreme za igru, koja mora da zadovoljava standarde u pogledu kvaliteta i bezbjednosti.

- U sklopu igrališta su postavljene klupe i korpe za otpatke, pristupne staze do igrališta, a po potrebi i parkovska rasvjeta - istakao je Novaković.

Na mnogim igralištima su upravo iz bezbjednosnih razloga konstrukcije golova pričvršćene za betonsku podlogu, ali i da neko ne bi pomjerao konstrukciju ili je odnio na drugo igralište.

Mišljenja građana su podijeljena. Dok se jedni slažu sa gradskim vlastima da nema mjesta za brigu, drugi misle suprotno.

Majka četvoro djece Adriana Popović iz centra grada ističe da je najsigurnije kada svoju djecu pusti da se igraju loptom na zelenoj površini u parku "Mladen Stojanović".

- Čini mi se da su tamo najsigurniji. Na sportskim terenima sa golovima i košarkaškim konstrukcijama su najčešće nešto stariji dječaci i djevojčice, tako da manjoj djeci preostaju zelene površine ili igrališta sa ljuljaškama i toboganima - rekla je Popovićeva.

Dejan Jokić iz naselja Nova varoš ističe da su igrališta prilično lošeg kvaliteta.

- Nešto noviji tereni se brzo oštećuju i zahtijevaju sanaciju skoro svake godine, dok su oni stariji do te mjere oštećeni da predstavljaju opasnost za djecu - rekao je Jokić.

Apel

Prema riječima Zorana Novakovića, sportski i dječiji sadržaji na igralištima su, nažalost, sve češće na meti huligana.

- Iz tog razloga apelujemo na sve koji primijete uništavanje golova, koševa, klackalica, tobogana da nas obavijeste ili pozovu policiju. Takođe, zamolio bih i roditelje koji se nalaze na igralištu sa djecom da im skrenu pažnju na ponašanje koje može da ugrozi njihovu bezbjednost - poručio je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana