Бањалука: Породично насиље повећано за 40 одсто

Сања Амиџић
Бањалука: Породично насиље повећано за 40 одсто

Бањалука - Број случајева породичног насиља за првих седам мјесеци ове године повећан је за 40 одсто у односу на исти период прошле године.

Према информацији о насиљу у породици коју ће одборници Скупштине града разматрати на идућем засједању заказаном за 13. новембар, од јануара до јула ове године регистрована су 153 случаја породичног насиља, док је лани у истом периоду забиљежено 118 случајева.

- У првих седам мјесеци текуће године за 50 одсто повећан је и број жена које су извршиоци насиља - наводи се у информацији. Додаје се да су жене лани насиље починиле у 11 случајева, док тај број ове године износи 21.

Према овом документу највише је пријављених облика физичког, психичког и комбинованог насиља, а најчешћи узрок су алкохолизам и поремећени брачни односи.

Психолог Александар Милић рекао је да је насиље као облик испољавања поремећеног понашања узроковано поремећајем личности.

- Пораст броја људи са унутрашњим комплексима или нескладима манифестује се у екстерне нескладе унутар породице, ма ко био жртва и такви људи су обично више насилни, агресивни, презахтјевни према другима у односу на себе - казао је Милић. Појашњава да развој личности траје цијели живот и да на то утичу различити фактори, фабио-генетски, одрастање у социо-средини, читав активитет личности те њена хронолошка доб.

- Да би се адекватно утицало на поремећене облике понашања нужно је обавити истраживање о менталном здрављу, затим примарну превенцију путем надлежних институција, али и унијети позитивне промјене у здраве стилове живљења, одрастања и школовања дјеце - казао је Милић. Он је додао да превенцију на том нивоу нико не ради те да су стручне службе у вртићима и школама те које могу да утичу на понашање у породици.

- Стручне службе постоје и ми их имамо, али треба их додатно оснажити и радити на едукацији - рекао је Милић.

Рецидиви

Према информацији о породичном насиљу охрабрујући податак је да је број рецидива смањен у односу на исти период прошле године.

- У првих седам мјесеци лани је забиљежен 21 рецидив, док је тај број ове године шест - стоји у информацији. Додају да је тај број знатно мањи у односу на претходних неколико година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана