Бањалука: Почиње трка за средњошколске стипендије

Весна Поповић
Бањалука: Почиње трка за средњошколске стипендије

Бањалука - Градска управа расписала је јавни позив за додјелу стипендија средњошколцима у школској 2014/2015. години.

Јавни позив отворен је до краја мјесеца, а исплата стипендија требало би да почне у новембру.

У оквиру овог јавног позива град ће додијелити стипендије за ученике из социјално угрожених породица, ђаке  дефицитарних занимања, те за успјешне ученике.

Општи услови које средњошколци треба да испуне, између осталог, јесте да су држављани РС/БиХ, да имају пребивалиште на подручју града, те да не похађају средњу школу у другом граду уколико таква образовна институција постоји у граду на Врбасу.

Поред тога, на конкурс се могу јавити средњошколци који нису понављали ниједан разред, нису старији од 20 година, као и да имају примјерено владање и да не примају стипендију из других јавних извора стипендирања. 

За средњошколце који се школују за дефицитарна занимања предвиђен је мјесечни износ стипендије од 150 марака, а за ученике из социјално угрожених породица и успјешне ђаке 80 марака.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да је ребалансом буџета града за стипендирање ученика средњих школа и студената предвиђено је 1,6 милиона КМ.

- Колико од тог износа ће бити додијељено за ученичке стипендије, а колико за студентске зависиће од броја пристиглих пријава које испуњавају услове - рекао је Гаврановић.

Нагласио је да ће у овој школској години право на стипендију према социјалном статусу моћи да остваре и дјеца из породица угрожених поплавом или клизиштем, а који су корисници права на једнократну новчану помоћ или додатка на дјецу код Центра за социјални рад.

Град је у школској 2013/2014. стипендирао укупно 1.432 ученика и студента. Право на стипендију остварила су 1.053 ученика од 1.156 пријављених на конкурс, те 379 студената од пријављених 474.

Студенти

У Градској управи казали су да ће конкурс за додјелу стипендија за студенте првог циклуса студија бити објављен средином октобра.

- Висина стипендија за студенте према социјалном статусу и стипендије за успјех на студију износи 130 КМ, а за дефицитарна занимања 250 КМ - казали су у Градској управи. Исплата ових стипендија требало би почети у фебруару 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана