Banjaluka: Počinje sječa komisija

Vesna Popović
Banjaluka: Počinje sječa komisija

Banjaluka - Novim poslovnikom o radu Skupštine grada planirano je smanjenje broja komisija, a vjerovatno će biti smanjen i broj njihovih članova.

Govoreći o pripremi ovog dokumenta, predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban dodao je da u okviru gradskog parlamenta trenutno postoji previše komisija.

- Novim poslovnikom trebalo bi da damo i veći autoritet ovim radnim tijelima, što bi značilo da njihova mišljenja i zaključci treba da budu obavezujući. U slučaju da je mišljenje negativno, takvi materijali bi bili skidani sa dnevnog reda - objasnio je Balaban.

Odbornici bi o novom poslovniku trebalo da raspravljaju poslije ljetne pauze iako je, prema programu rada gradskog parlamenta, trebalo da bude razmatran u drugom kvartalu.

- Prijedlog je dostavljen odbornicima koji su ocijenili da je bolje da usvajanje obavimo poslije ljeta - objasnio je Balaban.

U Skupštini grada ima 16 komisija, koje imaju između tri i 11 članova. Njima je po sjednici pripadala naknada od 30 maraka, dok je nedavno usvojena odluka kojom je taj iznos povećan na 40 KM. Za prvih šest mjeseci ove godine održano je 60 sjednica na kojima je razmatrano 299 tačaka i doneseno 255 akata. Komisije za vjerska pitanja i za nauku i naučnoistraživačku djelatnost nisu održale nijednu sjednicu. U izvještaju o realizaciji programa rada Skupštine grada se ističe da su se članovi radnih tijela sastajali uglavnom povodom skupštinskih materijala, a neznatno u vezi sa drugim pitanjima iz svoje nadležnosti. Odbornik SP-a u Skupštini grada Mira Galić smatra da će vjerovatno doći do smanjenja ili grupisanja određenih komisija.

- One su neophodne jer se u njima pripremaju i sučeljavaju stavovi o pojedinim pitanjima i obavljaju pripreme kako bi na sjednicama sve išlo bez problema - rekla je Galićeva.

I odbornik SDS-a Milenko Jaćimović smatra da bi određene komisije trebalo da budu grupisane te da je potrebno da odluke komisije budu obavezujuće.

- Postojeći pravilnik je veoma dobro urađen i potrebno je samo da budu izmijenjeni pojedini članovi - naveo je Jaćimović.

Program

Budimir Balaban smatra de će do kraja godine uspjeti da sprovedu sve aktivnosti koje su planirane programom rada Skupštine grada.

- U zaostatku smo sa dvije tematske sjednice o temi privrede i sporta i obje bi trebalo da budu održane u četvrtom kvartalu - rekao je Balaban.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana