Бањалука: Почиње да ради хематолошка лабораторија

Весна Поповић
Бањалука: Почиње да ради хематолошка лабораторија

Бањалука - Хематолошка лабораторија за потребе рада двије амбуланте у насељу Старчевица биће пуштена у функцију идуће седмице.

Потврдила је ово стручни сарадник за односе са јавношћу Дома здравља Душица Станковић и додала да су завршени радови на преуређењу овог простора.

- Набављена је и одговарајућа медицинска опрема и намјештај који је потребан за опремање простора - рекла је Станковићева. Нагласила је да ће грађани у овој лабораторији моћи урадити хематолошке анализе као што је комплетна крвна слика, диференцијална крвна слика, седиментација, глукоза у крви, као и анализу урина.

Она је подсјетила да је за потребе отварања ове лабораторије Дом здравља од града добио на коришћење без накнаде простор у улици Југ Богдана у МЗ Старчевица. Одлуку о додјели простора донијела је Скупштина града у јулу, а у њеном образложењу наведено је да у овој МЗ постоје двије амбуланте породичне медицине у којима је регистровано око 12.500 пацијената.

 - У овом насељу нема хематолошке лабораторије иако се

свакодневно пружа велики број здравствених услуга. Отварање такве лабораторије додатно би унаприједило квалитет здравствене заштите - наведено је у образложењу одлуке.

Замјеник предсједника Савјета МЗ Старчевица Дражен Милосављевић је рекао да ће отварање лабораторије олакшати живот мјештанима.

- Пацијенти који су регистровани у овим амбулантама до сада су у већини случајева ове анализе морали радити на Поликлиници или у амбуланти на Обилићеву - закључио је Милосављевић.

Амбуланте

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић је почетком септембра потписао уговор са извођачем радова о изградњи амбуланти у МЗ Бочац и Борковићи.

Вриједност уговора је 378.550 КМ, од чега је град издвојио око 113.000 КМ. Кроз сарадњу града и Министарства у протеклих шест година уложено је више од седам милиона КМ у примарну здравствену заштиту. Изграђене су 24 амбуланте и реновирано их је више од 50.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана