Бањалука: Отворено 225 малих предузећа

Весна Поповић
Бањалука: Отворено 225 малих предузећа

Бањалука - Градска управа је од почетка 2015. године издала 225 одобрења за рад приватних предузећа, док је у истом периоду кључ у браву ставило 198 малих фирми.

Према подацима Одјељења за привреду, иста ситуација је била и у 2014. години када је регистровано 813 малих предузећа, а за 568 је утврђен престанак обављања дјелатности.

- У складу са Законом о занатско-предузетничкој дјелатности, под именом самостални предузетник могу се регистровати све предузетничке дјелатности: трговинска, угоститељска, занатска и друге - објаснили су у овом одјељењу.

Истакли су да су анализирајући податке из 2014. године, односно њихове дјелатности, утврдили да је повећан број регистрованих предузетника из области занатских услуга.

 - У 2015. години се не може издвојити ниједна дјелатност, јер су проценти заступљености свих области готово идентични - додали су у овом одјељењу.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца региона Бањалука Богдан Марјановић је рекао да у граду има око 480 продавница прехрамбених производа.

- Тај број варира. Пошто су све дјелатности сврстане у једну групу самосталних предузетника, тешко је доћи до података колико је нових продавница отворено или затворено. Ипак, скоро сваки дан буде затворена једна продавница, а прошле године кључ у браву је ставило од 70 до 90 продавница - казао је Марјановић.

Истакао је да су прва четири мјесеца ове године била финансијски веома лоша у поређењу са истим периодом лани.

- Куповна моћ становништва је мања, а тиме су и мањи пазари трговаца. Узимају само оно најпотребније: хљеб, млијеко, тјестенина, рижа... Исто тако, овог прољећа воће и поврће је било јако скупо и није било много купаца ових производа - рекао је Марјановић.

Ознака

По Закону о занатско-предузетничкој дјелатности током 2014. из регистра предузетника избрисано је 670 предузетника. Овим законом је предвиђено да сви приватници имају јединствену ознаку дјелатности - самостални предузетник (СП), која ће замијенити досадашње ознаке самостална трговачка радња (СТР) и самостална угоститељска радња (СУР) и слично.

 

Угоститељи

Предсједник Удружења радника у угоститељству и туризму РС Жељко Татић је рекао да је у граду регистровано око 1.000 угоститељских објеката.

- Годишње се вјероватно више отвори него затвори, али не трају дуго, а и често им се мијењају и власници. Врло је мало кафића и ресторана у граду са дугом традицијом, на прсте једне руке се могу избројати, а то значи да су на истом мјесту и са истим власником дуже од 20 година - рекао је Татић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана