Banjaluka: Novi parkinzi i bolji protok automobila

Vesna Popović
Banjaluka: Novi parkinzi i bolji protok automobila

Banjaluka - Obilježavanjem parking prostora na platou ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUBRS) juče je počelo uređenje deset lokacija u gradu s ciljem poboljšanja uslova za saobraćaj na području grada.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da su svi veliki gradovi suočeni sa problemom parking prostora i nepropisnog parkiranja, posebno u užim gradskim zonama.

- Na platou ispred Narodne biblioteke, možemo slobodno reći, vlada haos. Zato smo odlučili da, ne koristeći represivne mjere za one koji se nepropisno parkiraju, prvo obezbijedimo potpunu infrastrukturu - kazao je Gavranović.

Napomenuo je da će, poslije obezbjeđenja određenog broja mjesta za parkiranje, redovno biti uklanjana vozila čiji se vlasnici ne budu pridržavali propisa.

- Pružićemo mogućnost našim ustanovama da za svoje potrebe rezervišu određen broj parking mjesta, a ostatak bi trebalo da bude korišćen na najfunkcionalniji način - rekao je Gavranović.

Najavio je da će u narednom periodu biti regulisana i zona Paskoline ciglane, gdje je bilo parkiralište koje vozači nisu plaćali, što bi, kako je dodao, trebalo da utiče i na povećanje broja korisnika javne garaže u Vidovdanskoj ulici.

Rekao je da će nova regulacija saobraćaja biti sprovedena i u dijelovima Centra jedan i dva, Novoj varoši i Rosuljama, odnosno u ulicama Petra Kočića, Sime Šolaje, Svetozara Markovića, Dr Mladena Stojanovića, na uglu Solunske i Kralja Petra Prvog Karađorđevića i drugim uvođenjem jednosmjernih sistema ulica, te uređenjem pješačkih zona i parking prostora.

- Želimo da obezbijedimo bolji pristup do pojedinih objekata javnog karaktera, povećamo nivo bezbjednosti pješačkog saobraćaja i omogućimo da parking mjesta u toku dana koristi što veći broj građana - naveo je Gavranović.

Direktor NUBRS Ljiljana Petrović-Zečić rekla je da će rješavanjem problema u vezi sa parkiranjem na ovoj lokaciji biti olakšan rad tri značajne institucije. Pored biblioteke, ne ovoj lokaciji se nalazi i Muzej RS te Privredna komora RS. 

- Do sada je bilo potpuno haotično stanje, jer se zbog parkiranja u tri-četiri reda nije moglo prići biblioteci -  istakla je Petrović-Zečić.

Signalizacija

Slobodan Gavranović je rekao da su juče počeli radovi redovnog obilježavanja horizontalne saobraćajne signalizacije na području grada.

- Svakako da će to mnogo značiti učesnicima u saobraćaju - kazao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana