Бањалука: Невријеме срушило два стабла

Сања Амиџић
Бањалука: Невријеме срушило два стабла

Бањалука - Вјетар и јака киша, који су јуче око поднева захватили град, срушили су два стабла, а на појединим саобраћајницама настала су права мала језера, због чега је одвијање саобраћаја у појединим тренуцима било отежано.

Олујно невријеме оборило је стабло у краку улице Др Младена Стојановића у истоименом парку и у улици Патре код кружне раскрснице недалеко од Кастела. На срећу, нико није повријеђен, а пуне руке посла имали су саобраћајна полиција и ватрогасци, због потпуне обуставе и отежаног одвијања саобраћаја.

У предузећу "Тамарис", које је задужено за одржавање градског зеленила, истакли су да су уклонили поломљена стабла.

- Екипе су одмах изашле на терен и почеле уклањање трупаца и грана. Осим поменутих случајева, нама није било више пријава, али ће наше екипе провјерити да ли су настала оштећења дрвећа и пријети ли које безбједности грађана - казала је портпарол "Тамариса" Слађана Бумбић-Дамјановић.

У Центру за обавјештавање у Градској управи јуче су кратко рекли да ни код њих није било пријављених ванредних ситуација, осим рушења поменута два дрвета.

Очевици ломљења стабла у парку "Младен Стојановић" рекли су да се дрво обрушило пред налетима олујног вјетра.

- Стабло је труло и није издржало. Срећа је да у тим тренуцима нико није пролазио улицом, иначе би дошло до трагедије - казала је очевидац Вида Ђукић.

Драшко Мишић наишао је возилом након што се стабло срушило.

- Нисам ништа видио док нисам скренуо у улицу. Испред мене је било још једно возило, тако да нисмо могли проћи, па смо се окренули и вратили на главну улицу. Не би било једноставно да је неко наишао док је дрво падало - казао је Мишић.

Да рушење стабала усљед вјетра и кише у граду није страна појава, говори податак да је вјетар у ноћи са четвртка на петак оборио стабло на шеталишту поред Банског двора у центру града. На срећу, није било пролазника, тако да нико није повријеђен, а није ништа ни оштећено. Слична ситуација догодила се недавно и код Музичке школе, када се такође срушило стабло.

Анализа

Студија анализе здравственог стања дрвећа, коју су урадили предузећа "Шума план" и Институт за грађевинарство 2016. године, у 13 улица на подручју града, показује да највећи број стабала у улици Јована Дучића спада у категорију потпуно здравих и са мањим оштећењима. Према овој студији, 11,8 процената дрвећа из градских алеја и дрвореда није добило позитивну оцјену, њих 7,6 оцијењено је као лоше, а 4,2 као врло лоше. Међутим, општа оцјена стања дрвореда у граду је добра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана