Бањалука: Нема субвенција за аутопревознике

Јасмина Перишић
Бањалука: Нема субвенција за аутопревознике

Бањалука - Градска управа нема новца за субвенционисање аутопревозника. Ове године биће ријешен низ проблема у јавном градском превозу, настојаћемо да побољшамо сарадњу, али једноставно нисмо у могућности да издвајамо новац.

Рекао је ово начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић приликом посјете предузећу "Аутопревоз", гдје је разговарао са представницима управе и Синдиката радника ове фирме.

Нагласио је да су субвенције, које су разлика између онога што превозници остваре кроз приходе и онога што би град требало да дода да би вожња била рентабилна, нешто што је у овом тренутку нереално.

- Настојао сам стварно да то бар буде ставка у буџету, али стање је такво да су ове године субвенције нереалне - рекао је Новаковић.

Нагласио је да ће настојати једном мјесечно да обилази све аутопревознике, као и да ће ово одјељење убудуће редовно организовати састанке и са инспекцијом и саобраћајном полицијом, да би сви заједно остварили што успјешнију сарадњу са аутопревозницима.

Шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић казао је да ће у току ове године бити ријешен низ проблема аутопревозника.

- У току је израда пројектне документације за повећање станица. Ријешићемо проблем стајалишта у Видовданској улици, тако да ће бити раздвојене линије без загушења. Тренутно штампамо брошуре са редовима вожње, које ћемо достављати превозницима да дијеле путницима - истакао је Давидовић.

Како је рекао, у фебруару ће бити усклађен и семафор у улици Триве Амелице у Росуљама, да би га прилагодили аутобусима.

- У плану је да у првој половини године финансирамо низ модернизација. Грађани ће на мобилним телефонима моћи пратити редове вожње. Уредићемо стајалишта и поставити нове табле са редовима вожње, али и изградити окретиште на Паприковцу, за шта смо већ добили дозволу Клиничког центра - рекао је Давидовић.

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић упознао је представнике града са проблемима овог предузећа, али је нагласио да би додјела субвенција превозницима ријешиле многе проблеме.

Градски аутобуси мјесечно пређу 700.000 километара, односно у току године више од осам милиона километара. По дану имају 1.500 полазака. Превоз се обавља са 110 аутобуса, на 23 линије градског превоза, укупне дужине 212 километара и 33 линије приградског превоза, укупне дужине 735 километара.

Лични став

Зоран Новаковић је изјавио да наводи о "прековременом раду возача и бројним проблемима у јавном превозу", које је изнијело Удружење возача и аутомеханичара, нису тачни.

- Разговарали смо и са другим аутопревозницима и нисмо добили потврду навода који су изнијели представници овог удружења, из чега се може закључити да је то у ствари лични став предсједника Удружења возача и аутомеханичара - истакао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана