Бањалука: Могућа изградња цркве у студентском кампусу

Весна Поповић
Бањалука: Могућа изградња цркве у студентском кампусу

Бањалука - Најповољније локације за изградњу православне цркве у Борику су паркинг студентског кампуса или шеталиште поред зграде Банке Српске у насељу Алеја центар. Потенцијална градилишта православног храма су још три парцеле.

Ово је на састанку са становницима МЗ Борик, којем је присуствовао и предсједник Скупштине града Будимир Балабан, у четвртак навече изнио директор Института за грађевинарство Слободан Станаревић.

То предузеће ангажовала је Градска управа да уради процјену локација које би могле бити погодне за изградњу цркве.

- Предност ових локација је што могућа изградња није у колизији са постојећом просторно-планском документацијом.  Осим тога, можда би чак изградња цркве у студентском кампусу била боља јер се Борик шири на Филиповић поље и тамо ће бити минимално од 7.000 до 8.000 становника. На потезу од цркве на Ребровцу до "Аутопревоза" нема православних храмова - прецизирао је Станаревић.

Поменуо је локације код тржнице и "Мог маркета", тениске терене код дворане "Борик" и парцелу код Тржног центра "Конзум", које су такође у конкуренцији.  

- Међу вреднованим локацијама налазе се и игралиште код ОШ "Бранко Ћопић" и простор иза Јеврејског културног центра, али тамо неће бити изградње. Инжењери су били против зелене површине, а иза зграде Јеврејског културног центра нема мјеста за цркву и парохијски дом - додао је Станаревић.

Напоменуо је да ће бити урађена анкета међу становницима.

- Став јавности и наше вредновање искористићемо за коначан приједлог локације за цркву. На основу тога Градска управа ће донијети коначну одлуку - истакао је Станаревић.

Мишљења грађана на скупу била су подијељена. Организатор презентације Будимир Балабан рекао је да је желио приближити рад градске администрације грађанима.

- Да су они од самог почетка били укључени у процес избора локације за изградњу цркве, сигурно бисмо избјегли доста проблема и неспоразума. Разговарао сам о томе и са владиком бањалучким Јефремом, који је рекао да ни случајно неће градити цркву тамо гдје грађани не желе. То је владика написао и у писму које је доставио Градској управи и зато се сада ради процјена парцела - казао је Балабан.

Тениски терени

Слободан Станаревић је рекао да су као потенцијално мјесто за изградњу цркве разматрани и тениски терени код дворане "Борик" и гробља "Свети Пантелија".

- Ако се ова парцела одреди за ту намјену, тениски терени ТК Борац би негдје морали бити измјештени, а то би град морао да финансира - навео је Станаревић и додао да је исти случај и са мјестом гдје се налази тржница.

Избори

Будимир Балабан је рекао да је тренутни став ДНС-а да ће на предстојећим локалним изборима имати свог кандидата за градоначелника Бањалуке, али да та одлука није коначна.

- Када кажем свога кандидата, он не мора бити члан ДНС-а, али то значи да се са нама мора разговарати о имену кандидата. До сада нисмо имали таквих разговора - казао је Балабан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана