Banjaluka: Moguć upis djece i mimo upisnog roka

Vesna Popović
Banjaluka: Moguć upis djece i mimo upisnog roka

Banjaluka - Mališani koji nisu dobili mjesto u vrtiću poslije septembarskog konkursa za upis neće morati čekati jun iduće godine i novi upisni rok, kako je to predvidio nedavno usvojeni pravilnik. Imaće mogućnost da budu primljena sa pojavljivanjem slobodnih mjesta u obdaništima.

Potvrdili su to u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i dodali da roditelji svakodnevno mogu dostaviti zahtjeve uz potrebnu dokumentaciju koju će Komisija za prijem djece mjesečno razmatrati.

- Ukoliko bude ustanovljeno da upis nekog od mališana predstavlja prioritet, a nije na novoj rang-listi čekanja, moguće je da bude primljen bez obzira na rang-listu - rekli su u Centru.

Naveli su da se na novoj rang-listi čekanja za upis nalazi 2.312 imena.

- Vrednovali smo sve prijave kako bi sva djeca imala jednake šanse. Na tom spisku je 40 prijava koje su stigle na konkurs za određivanje prioriteta i ne radi se o novim zahtjevima za upis, već samo o dopuni postojećih novom dokumentacijom. Njih smo bodovali u skladu sa novim Pravilnikom o načinu i postupku prijema djece u vrtićima, koji je stupio na snagu krajem avgusta. I sada ta djeca imaju više bodova u odnosu na ostalu djecu - rekli su u Centru.

Napomenuli su da se na rang-listi čekanja nalaze i one prijave koje su predate prije objavljivanja konkursa.

- Razmatrano je i na rang-listu uvršteno i 1.000 prijava za djecu čiji su roditelji odustali od čekanja za mjesto u vrtiću. Sve zahtjeve smo vrednovali po novom pravilniku, ali pošto nije bila dostavljena dodatna dokumentacije za određivanje prioriteta, bodovali smo ih po starosti pa su dobijali po jedan bod za svaki mjesec čekanja. Želimo i njima dati šansu za upis u slučaju da se predomisle - kazali su u Centru.

Dodali su da će na upis uticati i drugi faktori osim bodova, tako da ako je dijete prvo na listi ne znači i da će prvo biti i upisano.

- Presudan faktor može biti vrtić koji je naveden za upis. To znači da ako je neki mališan rangiran na 580. mjesto, a pojavi se samo jedno mjesto u vrtiću koje su njegovi roditelji naveli u zahtjevu i nema drugih kandidata za to obdanište, ono će biti primljeno - rekli su u Centru.

Nisu precizirali koliko trenutno ima slobodnih mjesta u vrtićima, samo su dodali da je taj broj "vrlo mali".

- Jedino je u vrtiću "Marija Mažar" na Obilićevu u toku nabavka opreme za otvaranje nove vrtićke grupe. Taj posao bi trebalo da bude gotov u narednih 30 dana i tu bi trebalo da bude mjesta za oko 30 mališana - kazali su u Centru.

Pravilnik o načinu i postupku prijema djece u vrtićima određuje da će ubuduće konkurs za upis mališana biti raspisivan jednom godišnje i to od 1. do 15. juna. Isto tako, uveden je sistem bodovanja prijava po različitim kategorijama.

Imena pod šifrom

U Centru za predškolsko vaspitanje su objasnili da je rang-lista za upis mališana objavljena na internet stranici ove ustanove.

- Na listi se umjesto imena mališana nalaze šifre i pored njih broj bodova. Svaki roditelj može da dođe u Centar i da se informiše pod kojim rednim brojem je njegovo dijete, ali tu informaciju ne može dobiti za nekog drugog mališana - istakli su u Centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana