Banjaluka: Malo novca u gradskoj kasi

Vesna Popović
Banjaluka: Malo novca u gradskoj kasi

Banjaluka - Umanjena sredstva u nacrtu budžeta u idućoj godini teško će podmiriti potrebe svih korisnika i mogu rezultovati daljim padom nivoa sredstava koja će se planirati u budžetima u idućim godinama, upozorio je predsjednik Komisije za finansije Draško Ilić.

- Grad treba napraviti resursnu kartu svojih mogućnosti po kojim osnovama može da poveća svoje izvorne prihode, a da se ne oslanja samo na republičke izvore. Ono što mi možemo uraditi je da kažemo da i ne, ali treba da upozorimo Odjeljenje za finansije da sagledaju mogućnosti koje su dovele do ovog značajnog pada prihoda - istakao je Ilić. On smatra da treba sagledati sve mogućnosti za prihode na nivou BiH, a ne samo ono što gradu pripada iz RS.

- Isto treba sagledati da li grad dobija sve ono što je zakonska obaveza Vlade RS. Kao lokalna zajednica mislim da smo pokrenuli vrlo malo inicijativa, pogotovo Odjeljenje za finansije kao predlagač, da se ustanovi koji su to drugi finansijski tokovi iz kojih se može napuniti budžet kroz određene investicije - precizirao je Ilić, koji je i odbornik SNSD-a. Dodao je da veliko opterećenje za budžet predstavljaju troškovi održavanja i plaćanja poreza za poslovne prostore i garaže u vlasništvu grada.

- Njihovom prodajom mogla bi se ostvariti sredstva koja se mogu uložiti u investicije, a isto tako treba napraviti reviziju ulaganja u oblasti sporta - dodao je Ilić i naglasio da Odjeljenje za prostorno uređenje svojim radom za dvije godine nije doprinijelo punjenju budžeta.

Zamjenik predsjednika ove komisije Đorđe Umićević (SDS) je rekao da je uz nacrt budžeta trebalo da bude priložena i analiza koja govori o tome kako će biti unaprijeđeno prikupljanje prihoda i smanjeni pojedini troškovi.

- Razočaravajuće je gledati stalan pad sredstva u budžetu grada i pasivno posmatrati gdje će pasti pare - rekao je Umićević.

Načelnik Odjeljenja za finansije Branislavka Jovandić je rekla da projekcija budžeta od 119,3 miliona KM predstavlja realnu procjenu sredstva sa kojima grad raspolaže.

- Niko od budžetski korisnika u pripremi svojih programa nije se vodio našim preporukama da smanje svoje zahtjeve i njihova potraživanja su bila višestruko veća - rekla je Jovandićeva.

O nacrtu budžeta 2. decembra će raspravljati odbornici Skupštine grada.

Smanjenja

Branislavka Jovandić je naglasila da su najveća smanjenja bila na kapitalnim investicijama.

- Nastojali smo obezbijediti sredstva za one projekte koji su se morali nastaviti - rekla je Jovandićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana